Vukelić treba dati ostavku zbog blamaže s koncertom za generale

Tekst: J.D., J.Š.
Foto: Goran Mehkek, Dragan Matić (Cropix)


HUMANITARNI koncert potpore hrvatskim generalima osumnjičenim za ratni zločin "Za istinu" koji je održan u Splitu došao je u najgore vrijeme i mogao bi biti štetan za Hrvatsku, a pokušaj Vlade da spere odgovornost sa sebe neozbiljan je i neodgovoran.

Otegotna je okolnost što su se prozivanja Haškoga suda mogla pratiti na hrvatskoj državnoj televiziji jer se izravno prenosio koncert. Ured premijerke pokušao je sve breme koncerta svaliti na HRT, ali iako se državna televizija može kritizirati zbog prenošenja i činjenice da nisu prekinuli koncert kad su govori postali tirada protiv Haaga, teško je samo njih optužiti kao krivce za to što je koncert organiziran i postao skandal u najgorem mogućem trenutku. Ipak, koncertu je svoj obol dala i klapa Sveti Juraj, dio regularnih postrojbi MORH-a, koja je za to dobila dopuštenje Ministarstva obrane.

Picula: Vukelić bi trebao dati ostavku

"U normalnim okolnostima, a i zbog svih tipova odgovornosti na koje se premijerka poziva, u najmanju bi ruku trebala tražiti da ministar obrane zbog ovog propusta svoju ostavku preda sutra ujutro. Ovako mi se čini da se sakriva pod skute predsjednika Josipovića, koji je zatražio da se istraže okolnosti nastupa klape. Najmanje da ministar Vukelić ostane kao bivši, a ne da se to proglasi nestašlukom, jer jedna od prepreka otvaranju poglavlja 23 u pregovorima s EU-om su topnički dnevnici, koja je ionako u obuhvatu Ministarstva obrane. Nakon toga bi hijerarhijski trebala dijeliti kazne zbog problema koji se pojavio u najgorem mogućem trenutku", rekao je za Index bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula.Uskoro se, naime, očekuje službeni izvještaj glavnog haškog tužitelja o suradnji Hrvatske i Srbije s Haaškim sudom, a o njemu će ovisiti otvaranje ključnog poglavlja 23 u pregovorima s Europskom unijom, koje se odnosi na pravosuđe i ljudska prava. Po Indexovim informacijama, strana veleposlanstva iznimno su nezadovoljna zbog cijelog incidenta s koncertom, na kojemu je prikupljeno 400.000 kuna kojima će se platiti pravna pomoć hrvatskim generalima u Haagu, i to Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Od toga 30 posto ide onima koji su u pritvoru u Hrvatskoj, a među njima je i pravomoćno osuđeni Mirko Norac. 

Vodstvo HTV-a bi se trebalo testirati na ovisnost o politici

Što se tiče HTV-a, Picula smatra da bi vodstvo, umjesto da novinare podvrgava alkotestiranju, samo sebe trebalo testirati na ovisnost o politici, "i to ne bilo kakvoj, nego o derivatima politike HDZ-a koja se neko vrijeme ne pokazuje otvoreno u javnosti".

Picula se pita je li održavanje ovakvog koncerta poruka Vladi od strane onih koji se boje budućih poteza, da vodstvo HDZ-a ne može tako lagano napraviti odmak od svih onih koji su do jučer bili na vrhu te stranke i "da je svaka vlast ovisna o narodu, i to narodu koji se okuplja na ovakvim manifestacijama u jednom radno intenzivnom mjesecu, kad treba čekati neka izvješća, otvarati neka poglavlja i slično".

"Čini mi se da ulazimo u jednu drugu vrstu kampanje i da će se od sada pa do parlamentarnih izbora održavati određeni tip unutarnjih izbora u HDZ-u, a to će vjerojatno biti zanimljivo", napomenuo je Picula.

Ništa manje oštar nije bio ni IDS-ov zastupnik Damir Kajin, koji je istodobno kritizirao i održavanje koncerta, ali i uputio poruku predsjedniku i Ministarstvu obrane.

Kajin: Josipović i Vukelić bi se trebali pozabaviti vojskom"Ne znam što se ima skupljati novac za Gotovinu, posebno ako je točna informacija da je on jedan od suvlasnika Hidroelektre koja je s državom u zadnjih nekoliko godina odradila posao od nekoliko milijardi kuna. Oni bi zapravo nas trebali financirati, a ne mi njih tamo", rekao je Kajin.

"Svaki novčić koji je prikupljen tamo gdje se diže desnica u znak pozdrava je novac koji treba odbaciti jer on sa sobom nosi samo miris neukusa i oni koji ga primaju nanose samo štetu hrvatskoj državi", dodao je Kajin, koji smatra da "televizija ovakve priredbe ne bi trebala prenositi, ali tamo nitko ne razmišlja o posljedicama koje ovakvi koncerti mogu nanijeti državi. Bez obzira na svu njihovu poslovnu i umjetničku slobodu, ne smiju nanositi štetu Hrvatskoj. Kada su se pripremali za to da će markirati sve one ispružene desnice, znači da su i očekivali incidente. U tom smislu je Josipovićeva reakcija ispravna - svjesno su nanijeli štetu državi, a od građana traže mjesečno 80 kuna za pretplatu".

Predsjednik Josipović i ministar obrane bi se trebali pozabaviti činjenicom da su tamo bila vojna lica, smatra predsjednik kluba IDS-ovih zastupnika u Saboru. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara