VUKOVAR: izložba ´ 5000 godina cipelarstva - na izvorištu vučedolske kulture´

U okviru ´Vukovarskih adventskih svečanosti´, koje se ove godine održavaju pod nazivom ´Grad u srcu´, u prostoru vukovarskog Gradskog muzeja u dvorcu Eltz, večeras je otvorena izložba ´5.000 godina cipelarstva na izvorištu vučedolske kulture´.L

Pored glinenih modela obuće iz razdoblja vučedolske klasične kulture od 2800-2500. godine prije Krista, koje se nalaze u fundusu Arheološkog muzeja u Zagrebu, na izložbi su kroz fotografije i crteže prikazani i primjerci obuće iz kasnijih kultura poput grčke i rimske.

Izložbu su otvorili arheolog Aleksandar Durman i arhitekt Željko Kovačić, autori ideje i likovnog postava izložbe ´Vučedolski Orion - najstariji europski kalendar´, koja se trenutačno nalazi u Ljubljani, a premijerno je izložena u Vukovaru u listopadu 2000.

Prema riječima Aleksandra Durmana izložba ´Vučedolski Orion - najstariji europski kalendar´ u Ljubljani ima gotovo kultni status kakav nije imala niti u Vukovaru, a niti u Zagrebu, gdje je također predstavljena.

Autori izložbe Aleksandar Durman i Željko Kovačić večeras su u dvorcu Eltz zapalili i drugu svijeću na Vukovarskom adventskom vijencu. Prvu svijeću prošlu je nedjelju zapalio gradonačelnik Vukovara Vladimir Štengl.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara