Vukovar: Nastavljeno suđenje osmorici Srba za ratne zločine protiv civila

SASLUŠANJEM novih svjedoka na Županijskom sudu u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava u postupku protiv osmorice Srba optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Suđenju su nazočni prvooptuženi Jovan Ćurčić, Miloš Držajić i Duško Mišić koji su u pritvoru Okružnog zatvora u Osijeku, te Dragan Savić (Bogdanov) i Željko Savić koji se brane sa slobode, a optuženici Mladen Maksimović, Dragan Savić (Čedin) i Jovica Vučenović nedostupni su jer su u bijegu.

Oni su optuženi da su od 1. kolovoza do 13. rujna 1991. kao pripadnici "milicije" tzv. sao krajine i "teritorijalne obrane Borova" zapovijedali da se u podrumu kuće prognanika Pavla Čikanovića, koji je pretvoren u "stanicu milicije", i Vatrogasnom domu u Borovu nedaleko od Vukovara, ubijaju i muče civili ili su to i sami činili. Prema civilima su nečovječno postupali, nanoseći im velike patnje, ozljede, prisiljavali su ih na prisilni rad i protuzakonito zatvarali. Tako su, kako se navodi u optužnici, počinili kažnjiva djela protiv čovječnosti i Međunarodnog prava - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Pred Vijećem Županijskog suda kojim je predsjedao sudac Ante Zeljko svjedočili su Dragiša Čančarević, Pavle Čikanović i Branislav Škorak.

Svjedok Čančarević, koji od 2001. izdržava zatvorsku kaznu u Kaznenom zavodu u Lepoglavi zbog počinjenih ratnih zločina 1991. na vukovarskom području, rekao je da je zapovjednik "stanice milicije" u Borovu bio optuženik Jovan Ćurčić, a njegov zamjenik optuženik Milan Držajić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvor u Vatrogasnom domu bio je pod izravnim zapovjedništvom bivše JNA, rekao je Čančarević, dodavši kako su pripadnici "JNA tu saslušavali i tukli zatvorenike". U kući Pavla Čikanovića bila je "milicija", ali nije bilo zarobljenika, rekao je Čančarević, dodavši kako su se svi podatci o radu "stanice milicije" i tko je sve dovođen od zatvorenika vodili u dnevniku rada i vremeniku događaja.

"Te sam dokumente predao Dragi Josipoviću i Željku Ilekoviću koji se sada nalazi u vukovarsko-srijemskoj Policijskoj upravi, a Josipović je umirovljen", kazao je Čančarević.

Svjedok Pavle Čikanović, u podrumu čije kuće se nalazila "stanica milicije", rekao je kako je iz kuće izišao nakon događaja u Borovu 2. svibnja 1991. "Ne znam tko je sve bio u mojoj kući osim onoga što sam pročitao u novinama", dodao je.

Svjedok Branislav Škorak u zarobljeništvu u Borovu bio je od 7. do 13. rujna 1991. kad je zamijenjen. Nije mu bilo poznato tko je u to vrijeme bio zapovjednik "stanice milicije" u Borovu. Njega osobno, kako je rekao, nisu tukli, "a za druge ne može reći".

Glavna rasprava nastavlja se sutra saslušavanjem novih svjedoka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara