Vukovar: Nastavljeno suđenje pripadnicima tzv. krajinske milicije

SASLUŠAVENJEM trojice novih svjedoka na Županijskom sudu u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava u postupku koji je 9. siječnja počeo protiv osmorice bivših pripadnika tzv. krajinske milicije iz Borova nedaleko od Vukovara, optuženih za ratni zločin počinjen 1991.

Njih se tereti da su od 10. kolovoza do 13. rujna 1991. u vrijeme srpske agresije na Hrvatsku kao pripadnici "milicije" tzv. SAO Krajine i "teritorijalne obrane Borova" u podrumskim prostorijama "milicijske stanice" i Vatrogasnom domu u Borovu zatvarali, nečovječno postupali i mučili civilno stanovništvo, počinivši ratni zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Suđenju su nazočni Jovan Čurčić (1956.), Miloš Držajić (1969.), Duško Mišić (1964.), Dragan (Bogdanov) Savić (1970.) i Željko Savić (1973.), dok se Mladenu Maksimoviću (1968.), Draganu (Čedinu) Saviću (1970.) i Jovici Vučenoviću (1959.) sudi u odsutnosti jer su u bijegu.

Svjedok Nikola Perković bio je nakon zarobljavanja prvotno smješten u podrumu "stanice milicije". Ulaskom u podrum, kako je rekao u iskazu, vidio je ležaje postavljene na ciglama, a na njima krvave deke i krvave jastuke, dok je pod bio prekriven vodom iz kanalizacije i izmetom.

Kad je prebačen u Vatrogasni dom, tamo je vidio dvadesetak zatočenih civila koji su bili "plavi" od batina, rekao je.

"Dok smo bili u Vatrogasnom domu, prvooptuženi Jovan Ćurčić više puta nas je obilazio i predstavljao se kao zapovjednik zatvora i milicije", rekao je Perković. Dodao je kako su svakodnevne batine i mučenja kojima je bio izvrgnut u zarobljeništvu u Borovu na njemu ostavile trajne posljedice u obliku 20-postotne invalidnosti s kroničnim posttraumatskim stresnim poremećajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjedok Josip Bošnjaković rekao je kako je drugooptuženoga Miloša Držajića upoznao još 1990. u II. policijskoj postaji u Osijeku u kojoj su obojica bili policajci. Kad je Držajića susreo u zatvoru u Borovu, ovaj mu je rekao kako "živ odavde neće izići".

Velik dio Bošnjakovićeva svjedočenja protekao je u opisu svakodnevnih batinjanja i mučenja kojima su bili izloženi zatvorenici.

"Kad je u popodnevnim satima dežurao petooptuženi Dušan Mišić, ulazili bi s komadima električnog kabela i sve nas tukli. Tukao nas je i Mišić", svjedočio je Bošnjaković.

Svjedok Josip Gorup u Borovu bio je zatočen od 3. rujna do 13. rujna 1991. pošto je zarobljen u Baranji. Rekao je da je poput ostalih zarobljenika i on bio tučen, a tijekom zarobljeništva u Borovu je vidio optužene Jovana Ćurčića, Miloša Držajića i četvrtooptuženoga Dragana Savića.

Glavna rasprava nstavlja se 14. siječnja saslušavanjem novih svjedoka.

(Hina) žd ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara