Vukovar- okrugli stol o pitanjima sukcesije u rješavanju problema izbjeglica

U vukovarskom hotelu "Dunav" danas je, u organizaciji Centra za pravne savjete i psihosocijalnu pomoć Vukovar, počeo dvodnevni okrugli stol na temu "Zaštita privatne imovine i stečenih prava izbjeglica i raseljenih osoba prema odredbama Aneksa G. Ugovora o pitanjima sukcesije".

U radu okruglog stola sudjeluju nevladine udruge s područja Republike Hrvatske, BiH i Srbije i Crne Gore, predstavnici vlasti tih država kao i predstavnici Misije OESS-a u RH, potvrdio je novinarima predsjednik vukovarskog Centra za pravne savjete i psihosocijalanu pomoć Ljubomir Mikić.

Prema njegovim riječima, prvoga dana rada sudionici okruglog stola razgovarat će o značenju i ulozi odredaba Aneksa G. Ugovora o pitanjima sukcesije u rješavanju problematike izbjeglica i raseljenih osoba, poštivanja ljudskih prava, ispunjavanja međunarodnih obveza i regionalne suradnje.

Mikić je podsjetio kako su dogovor o sukcesiji države sljednice bivše SFRJ postigle dogovorima u Beču, a ugovor je potpisan u Beču 29. lipnja 2001. Sastavni dio ugovora čini i sedam aneksa, a jedan od njih, (G.), odnosi se na zaštitu privatne imovine i stečenih prava izbjeglica i raseljenih osoba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sabor ratificirao je Ugovor sukcesiji u ožujku 2004., a na snagu je stupio u lipnju iste godine.

U petak će se na skupu raspravljati o statusu Ugovora o pitanjima sukcesije u nacionalnim zakonodavstvima Hrvatske, BiH, i Srbije i Crne Gore, planovima, dinamici, tumačenjima i primjeni odredaba Aneksa G. Ugovora o pitanjima sukcesije, rekao je Mikić dodajući kako se može očekivati i donošenje određenih zaključaka.

(Hina) xzdraz yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara