Vukovar: Potpisan sporazum o skrbi za višak radnika "Borova"

U NAZOČNOSTI ministra gospodarstva Ljube Jurčića i predstojnika Ureda za socijalno partnerstvo Vitomira Begovića u vukovarskoj tvornici obuće "Borovu" danas je potpisan Sporazum o provedbi programa zbrinjavanja tehnološkog viška u toj tvrtki.

Po tom sporazumu 1746 radnika, koji su već 12. godinu prekobrojni u "Borovu", dobit će po 1500 kuna otpremnine za svaku godinu radnog staža. U tu svotu ubrojene su i zaostale, a neisplaćene plaće.

Sporazum, dogovoren 20. ožujka u Zagrebu, potpisali su predsjednik Uprave Nino Bajza, predstavnik vlasnika "Borova" Hrvatskog fonda za privatizaciju i predsjednik Nadzornog odbora Ruđer Friganović, predstavnici Stožera za obranu prava radnika "Borova", Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i odvjetnik Šimo Filipović koji pravno zastupa veliku skupinu radnoneangažiranih radnika.

Ukupno bi se za otpremnine u "Borovu", u kojem je prije Domovinskog rata radilo oko 22 tisuće a danas oko 1300 radnika, izdvojilo 65 milijuna kuna, a novac za to tvornica će, po Bajzinim riječima, namaknuti pozajmicom uz jamstvo države, a vratit će prodajom nekretnina, koje nisu više važne za tvrtku.

Ministar Jurčić najavio je kako će novac za otpremnine biti osiguran do kraja travnja kad počinje isplata otpremnina. "Želimo pomoći Borovu da poveća broj novih radnih mjesta, proširi proizvodnju i poveća izvoz u države bivše Jugoslavije u kojima ima svoje poslovne prostore", poručio je Jurčić.

Po riječima predsjednice Stožera za obranu prava radnika Branke Balić dogovorene otpremnine najviše je što se pregovorima moglo postići.

Pravni zastupnik velikog broja radnoneangažiranih radnika Borova odvjetnik Šimo Filipović ocijenio je kako je postignuta nagodba najbolje moguće rješenje. "Da smo išli sudskim putem, sigurno ne bismo dobili ništa, jer bi Borovo otišlo u stečaj, a to bi bilo loše za sve", ocijenio je Filipović.

Uskoro bi trebalo početi potpisivanje izjava prekobrojnih radnika o prihvaćanju nagodbe za isplatu svojih tražbina.

Otkaze o radu radnici su trebali dobiti 1. siječnja ove godine, ali je to Uprava odgodila. Zahtijevajući zakonom zajamčene otpremnine, radnici su u početku veljače blokirali ceste u vukovarsko-srijemskom mjestu Tovarniku, sredinom ožujka mirno su prosvjedovali pred tvornicom u Vukovaru, a nekoliko dana poslije i pred Vladinim sjedištem u Zagrebu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara