Vukovar: Radnici "Borova" mirnim prosvjedom traže otpremnine

DVESTOTINJAK radnika Borova koji su već dvanaest godina tehnološki višak u toj tvrtki, započelo je jutros u 7 sati najavljeni mirni prosvjed ispred ulaza u Tvornicu Borovo.

Prosvjed je organizirao Stožer za zaštitu prava radnika Borova koji od Uprave i vlasnika Borova - Hrvatskog fonda za privatizaciju traži isplatu otpremnina u iznosu od 3.000 kuna po godini staža za svakoga od 1.746 radnika viška u Borovu.

Ukoliko se u roku od 8 dana pitanje otpremnina ne riješi, Stožer je najavio da će nezadovoljni radnici Borova blokirati Tvornicu.

Riječ je o osobama koje u Borovu ne rade od početka srpske agresije na Vukovar i koji su se Upravi u progonstvu novoosnovanog poduzeća javili tijekom 1991. i 1992. godine

Na tom popisu nalazilo se oko 8.000 prognanih radnika Borova. U međuvremenu neki od njih su umirovljeni, neki su pronašli novi posao, a dio ih se zaposlio u proizvodnji koja je ponovno pokrenuta u Borovu nakon povratka u Vukovar.

Na sastanku održanom prošlog petka u Vladinom Uredu za socijalno partnerstvo kojemu su nazočni bili predstavnici Ministarstva rada i socijalne skrbi, Hrvatskog fonda za privatizaciju, Sindikata, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Uprave Borova, dogovoreno je da će do 28. ožujka program zbrinjavanja radnika Borova dobiti suglasnost i da će do tada svi radnici ostati u radnom odnosu.

Predsjednica Stožera za zaštitu prava prognanih radnika Borova Branka Balić smatra, međutim, kako je "potrošeno i previše vremena za iznalaženje rješenja za isplatu otpremnina radnicima Borova", te najavljuje i blokadu Tvornice ukoliko se to pitanje ubrzo ne riješi.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara