Vukovar: Tribina "sjećanje na Domovinski rat - protiv zaborava svetosti žrtava i njihovih uzvišenih ciljeva"

UDRUGA roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" večeras je u pastoralnom centru Sv. Bono u Vukovaru priredila javnu tribinu "Sjećanje na Domovinski rat protiv zaborava svetosti žrtava i njihovih uzvišenih ciljeva".

O danima provedenima u Vukovaru i obrani grada u vrijeme tromjesečne srpske opsade Vukovara 1991. na vrlo posjećenoj tribini govorili su ratni gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru fra Branimir Kosec, predsjednik Hrvatskog društva zatočenika srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak, zapovjednici obrane vukovarskih gradskih četvrti Mitnice i Trpinjske ceste Pilip Karaula i Ivo Kovačić te sudionik obrane u gradskoj četvrti Sajmištu Siniša Cvijan.

Govoreći u ime organizatora, predsjednik Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" Ivan Pšenica ocijenio je kako 12 godina nakon vukovarske tragedije odluka Hrvatskog sabora iz 1999. o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtve Vukovara 1991. "sve više postaje deklarativnom".

Kao primjer za to svoje stajalište spomenuo je poziv iz Vlade da danas u 10 bude nazočan sjednici Odbora za izgradnju spomenika domovini.

"Zar u Vladi ne znaju da ćemo mi Vukovarci danas u 10 sati svi stajati pognute glave pred vukovarskom Općom bolnicom, odajući počast poginulima u obrani Vukovara", zapitao je Pšenica, zamjerivši Vladi što nije izabrala "neki drugi od 365 dana u godini za sjednicu Odbora".

Javna tribina "Sjećanje na Domovinski rat - protiv zaborava svetosti žrtava i njihovih uzvišenih ciljeva" održava se u povodu 12. obljetnice stradanja Vukovara u srpskoj agresiji koja je danas obilježena u Vukovaru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara