Vukovar: Završena glavna rasprava u suđenju za ubojstvo svećenika, presuda sutra

PRED Vijećem Županijskog suda u Vukovaru pod presjedanjem suca Nikole Bešenskog danas je završena glavna rasprava u postupku koji se od listopada prošle godine vodi protiv Mate Boroza (1963.) iz Vinkovaca optuženog da je 24. ožujka prošle godine u prostorijama rimokatoličkog župnog stana župe Bezgrješna Srca Marijina u Vinkovcima ubio svećenika Vjekoslava Mićudu.

Optuženi Mato Boroz u svom je govoru pred članovima Vijeća Županijskog suda rekao kako on "kao čovjek kojeg znaju nikada ne bi tako nešto mogao učiniti da je bio svjestan uopće toga dana, a kamoli da je znao što čini".

Sa svećenicima, a posebice, kako je naveo, s franjevcima, kojima je pripadao i ubijeni Vjekoslav Mićuda, uvijek je bio dobar te gajio samopoštovanje prema istini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Boroz je izrazio žaljenje obitelji ubijenog svećenika, ponovivši "kako ni u snu ne bi mogao učiniti tako grozne stvari da je bio svjestan onoga što čini".

Optuženikov branitelj odvjetnik Silvije Degen zatražio je oslobađajuću presudu za Boroza, ustvrdivši kako u sudskom postupku nisu dani dokazi da je optuženi bio uračunljiv u vrijeme kad je počinjeno kažnjivo djelo.

Zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Emil Mitrovski naglasio je kako je neprijeporno utvrđeno da je optuženik ubio svećenika Vjekoslava Mićudu te da je u tom trenutku bio svjestan što čini.

Predsjednik Vijeća sudac Nikola Bešenski presudu će, kako je najavio, objaviti sutra.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara