Vukovarci se prisjećaju pet tisuća ubijenih i nestalih sugrađana

POD PAROLOM "U Vukovar za istinu i pravdu" danas se obilježava 16. godišnjica stradanja grada i njegova herojska obrana. U spomen na gotovo pet tisuća ubijenih i nestalih tijekom najveće bitke za Hrvatsku, tisuće će ljudi u kolonama sjećanja pohoditi mjesta masovnih stradanja 1991. godine.

Nakon okupljanja pred vukovarskom Općom bolnicom u 10 sati, sudionici će u koloni sjećanja krenuti vukovarskim ulicama do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Ondje će državna i druga izaslanstva u podne položiti vijence i zapaliti svijeće. U Vukovar su došli predsjednici Republike i Sabora, Stjepan Mesić i Vladimir Šeks, te potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja će odati počast žrtvama na Ovčari u ime Vlade umjesto premijera Ive Sanadera.

Djeca Vukovara zapalila svijeće u sjećanje na žrtvu svog grada

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara vukovarski su osnovnoškolci u središtu grada postavili prigodnu izložbu pod nazivom "Vukovarska golubica mira“. Riječ je o porukama i molitvama koje su učenici osnovnih škola izložili ispred Radničkog doma.

Osnovnoškolci su sudjelovali i u projektu "Put sjećanja i svjetlosti“ tijekom kojeg su djeca palila svijeće na Križnom putu od Opće bolnice Vukovar do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata. Svijeće u središtu grada zapalili su učenici IV Osnovne škole Vukovar-odjeli na hrvatskom jeziku.

Kod Spomen obilježja žrtvama Vukovara i Vukovarske bolnice upaljene su svijeće za sve žrtve Vukovara i vukovarske bolnice u Domovinskom ratu. Molitvu su molili fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Josipa Radnika i vlč. Mato Martinković župnik župe Kraljice Mučenika, izvijestio je Hrvatski radio Vukovar.

Paljenju svijeća uz mnoštvo vukovarskih građana nazočili su u čelnici grada Vukovara i županije na čelu s gradonačelnicom grada Vukovara Zdenkom Buljan i vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem.

Japanska misa za vukovarske žrtve

U Memorijalnoj katedrali za mir u svijetu u japanskom gradu Hirošimi služena je sveta misa zadušnica za vukovarske žrtve. Jutarnju misu predvodio je biskup Hirošime msgr. Misue Joseph Atsumi, a hrvatski veleposlanik Drago Štambuk obratio se vjernicima na japanskom i na hrvatskom jeziku.

Na samom početku mise biskup je pozdravio i predstavio hrvatskoga veleposlanika i izaslanika gradonačelnika Hirošime Masato Hondu, te je vjernicima predočio stradanje Vukovara i kontekst u kojemu je do njega došlo, a posebno je izdvojio masakr bolesnika iz vukovarske bolnice.

U misnom slavlju sudjelovalo je oko pet stotina vjernika Hirošime, a istovremeno se, na preporuku biskupa Misuea, u preostalih četrdeset crkava hirošimske biskupije istoga dana molilo za žrtve Vukovara i za mir u svijetu.

Prošle godine na dan pada Vukovara služena je misa zadušnica u Nagasakiju, japanskom gradu na južnom otoku Kyushu, također uništenom u atomskom napadu.

J.Da.
Foto: Hrvatski radio Vukovar

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara