Vukovarski skup- prvi francuski veleposlanik u RH Chenu: vlade zapadnoeuropskih zemalja loše se ponijele 1991.

Prvi veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj GeorgesMarie Chenu danas je, sudjelujući u radu 4. međunarodnog simpozija "Muka kao nepresušno nadahnuće kulture" u Vukovaru, izjavio kako su se "vlade zapadnoeuropskih zemalja loše ponijele prema događajima u bivšoj Jugoslaviji 1991., ne slijedeći velika načela na koja se pozivaju.

Ta minimalistička reakcija Europe bila je teška politička pogreška", ocijenio je Georges- Marie Chenu na skupu koji se u organizaciji Udruge "Pasionska baština" od 22. do 25. travnja održava u Vukovaru.

Govoreći u izlaganju "Mučeništvo Vukovara - upozorenje za budućnost", Chenu je poručio kako "Hrvatska kao žrtva negdašnje europske i međunarodne zajednice ima pravo biti budna zbog onoga što se dogodilo njoj ne dogodi drugdje".

"Osnažena svojim bolnim iskustvom Hrvatska može biti ta koja će zvoniti na uzbunu svaki put kad neka skupina ljudi u krajnjoj opasnosti ne bude imala ni pomoć ni potporu koje s pravom očekuje od drugih članova međunarodne zajednice", rekao je Georges-Marie Chenu.

Po njegovim riječima sve su države pozvane da se zauzimaju za pravdu i ljudskost, a doprinos Hrvatske sastoji se u tome da prenese istinu o onome što se dogodilo na istoku Slavonije i u Vukovaru 1991.

Opsada Vukovara nalazi se na početku tragična lanca ljudskih strahota koji nose ime Sarajeva, Goražda, Bijeljine, Foče, Srebrenice i Kosova, rekao je, ustvrdivši kako u Francuskoj još ne postoji knjiga o Vukovaru, kao ni ozbiljno djelo o onome što se događalo na području bivše Jugoslavije u tijeku ratnih sukoba u početku 90-ih godina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo je ta tišina opasna jer svodi velik povijesni događaj na razinu jednostavna spomena i kratke crtice u priručnicima ili publikacijama, a omogućuje i svaku vrstu manipulacije", poručio je negdašnji francuski veleposlanik u Hrvatskoj. Dodao je kako je jedini način da se preduhitri zaborav ili iskrivljavanje povijesti u odnosu prema Vukovaru neodgodivo ispričati sve što se događalo 1991., a ta obveza sjećanja odnosi se najprije na hrvatske povjesničare.

Na novinarski upit je li današnja Europa osjetljivija prema Hrvatske od Europe s početka 90-ih godina, Georges-Marie Chenu odgovorio je potvrdno, dodavši kako je razlog tomu što se Hrvatska vrlo dobro pripremila za ulazak u ujedinjenu Europu.

"Hrvatsko približavanje Europi jedini je pravi put koji vaša zemlja mora slijediti. Na tom putu Hrvatska mora inzistirati na vlastitoj različitosti i da takva bude primljena u Europu", ocijenio je.

Četvrti međunarodni skup "Muka kao nepresušno nadahnuće kulture" održava se u Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru s osnovnom podtemom "Vukovar kao paradigma muke". U okviru nje danas su predviđena i izlaganja Rudolfa Grulicha, prof. dr. Marka Gjidare, glavnog tajnika Europassiona Jozefa Langa, Branimira Lukšića, Drage Štambuka, Vladimira Dugalića, Ivana Merkešića, Bonaventure Dude, Vine Mihaljevića, Adalberta Rebića, Frane Prcele, Ivice Raguža, Ivana Šaška, Bože Vulete i Ante Vučkovića.

(Hina) xžd yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara