Wall Street blago porastao

Wall Street blago porastao
Foto: EPA

NA Wall Streetu su burzovni indeksi blago porasli, zahvaljujući optimizmu ulagača u vezi s trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, kao i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Dow Jones ojačao je 8 bodova ili 0,03 posto, na 25.891 bod, dok je S&P 500 porastao 0,15 posto, na 2779 bodova, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 7486 bodova.

Podršku tržištima pruža nada ulagača da će se u nastavku pregovora između SAD-a i Kine ovoga tjedna u Washingtonu postići napredak, a možda čak i konačni dogovor.

Nakon prošlotjednih razgovora u Pekingu, obje strane poručile su da je postignut napredak po nekim ključnim trgovinskim pitanjima, ali nisu objavljeni nikakvi detalji.

Uoči nastavka pregovora u utorak, potpredsjednik Američke gospodarske komore Myron Brilliant kazao je da se nada da će "dvije strane postići sveobuhvatan, čvrst i značajan trgovinski dogovor".

Ovih je dana predsjednik SAD-a Donald Trump poručivao da bi mogao produljiti rok za postizanje dogovora i nakon 1. ožujka, ako vidi da pregovori dobro napreduju.

Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, uključujući Walmart.

Tako je cijena dionice najvećeg svjetskog trgovačkog lanca skočila više od 2 posto.

Trguje se oprezno

Bliži se kraj sezone objava kvartalnih rezultata američkih kompanija u kojoj je većina njih izvijestila o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Stoga analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će prosječan rast dobiti kompanija iz sastava S&P 500 indeksa na godišnjoj razini u proteklom tromjesečju iznositi 16,3 posto, dok se na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 posto.

Međutim, mnoge su kompanije smanjile procjene rasta zarada zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Stoga sada analitičari očekuju da će u tekućem kvartalu zarade kompanija u prosjeku pasti za 0,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od drugog tromjesečja 2016. godine.

Zbog toga su ulagači oprezni, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,9 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosječni dnevni obujam iznosio 7,37 milijardi.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,56 posto, na 7179 bodova, a pariški CAC 0,16 posto, na 5160 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,09 posto, na 11.309 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara