Wall Street Journal: Beogradu treba postaviti ultimatum - ili Rusija ili EU i NATO

"KOSOVSKI Srbi su Palestinci Balkana, korisni pijuni koji, ako Zapad klone, mogu dobiti svoj pojas Gaze" - stoji u komentaru Wall Street Journala, prenosi B92.

"Kosovskim Albancima, uhvaćenim između nametljivog Kremlja, slabašne Europe i Washingtona, okupiranog drugim pitanjima, uskraćuje se sretan kraj i, ako SAD odlučno ne istupe i ne daju Kosovu neovisnost bez aljkavih kompromisa, jugoistočna Europa bi ponovo mogla zaostati, uz ružne posljedice za sve", ocjenjuje se u uredničkom komentaru lista.

"SAD i njihovi saveznici su uložili milijarde dolara u pomoć, političku obuku i vojsku na terenu, i nitko nije očekivao da će, kada je status Kosova nakon rata 1999. ostao u procijepu, predsjednik Rusije Vladimir Putin Kosovo iskoristiti kao sredstvo za veći sukob sa Zapadom, uz nuklearni štit i Iran", piše list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strpljenje na Kosovu ističe. Izbori se očekuju u studenom, na kraju nove runde pregovora, a kosovski lideri su pod pritiskom da jednostrano proglase neovisnosti. Kao posljedica toga, kosovski Srbi bi mogli pripojiti Srbiji sjeverni dio Kosova, dok bi Albanci bili ohrabreni da traže jedinstvo s 'Velikom Albanijom'. Moglo bi izbiti nasilje. Drugačija Europa mogla bi se ujediniti u odgovoru Rusiji, ali je Europa sada podijeljena, s Britancima koji traže neovisnost, Nijemcima koji ne žele naljutiti Moskvu, i Francuzima koji žele rješenje diplomatskim putem i koji su predložili novu rundu pregovora", dodaje list.

List navodi da se mape na kojima je predstavljeno podijeljeno Kosovo već godinama dijele unaokolo, a da bi svaka podjela Kosova "bila skupa za Srbe". "Više od polovine njih živi u albanskim regijama i bez zaštite novi egzodus bi bio vjerojatan, a to je slika koju nitko, izuzev Moskve, ne želi. Takav ishod bio bi još ružniji jer bi albanski separatisti u Makedoniji i srpski u BiH bili ohrabreni da prate primjer Kosova", navodi list.

"Na Kosovu nije ugrožen nacionalni suverenitet Srbije, već sloboda kosovskih Albanaca. Srbija je pravo na Kosovo izgubila 1999, a EU vrlo nježno postupa s Beogradom, čak je nedavno i ponovo pokrenula pregovore o mogućem članstvu u EU. Umjesto svega toga, Beogradu bi trebalo dati jasan izbor, a to je ili buduća zajednica s Rusijom, ili EU i NATO. Kosovo je test", zaključuje autor komentara u Wall Street Journalu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara