Wall Street Journal: Trump je od Zelenskog tražio da istraži Bidenovog sina

Wall Street Journal: Trump je od Zelenskog tražio da istraži Bidenovog sina
Ilustracija: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump u više je navrata vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži sina demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena, objavio je list Wall Street Journal pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

U telefonskom razgovoru u srpnju Trump je od Zelenskog osam puta tražio da u toj istrazi surađuje s Rudyjem Giulianijem, njegovim osobnim odvjetnikom, piše list.

Trump tada nije spominjao da će Ukrajina zauzvrat dobiti pomoć američke vlade, rekao je izvor.

Trump kaže da si nema što predbacivati

Ranije je Trump rekao da si nema što predbacivati unatoč prijavi zviždača u obavještajnim službama koja je, prema navodima američkih medija, povezana s Ukrajinom i s predsjednikovim obećanjem tajanstvenom stranom čelniku.

Optuživši "ekstremno lijeve demokrate i njihove partnere u lažnim medijima" da ga progone, američki predsjednik je na Twitteru objavio da "ništa što su rekli nije bilo loše".

"Misle da sam možda imao 'rizičan' razgovor sa stanovitim stranim čelnikom, polazeći od 'veoma pristrane' izjave zviždača", napisao je Trump.

"To je zviždač politički pristaša", rekao je Trump dodajući kako se radi samo o "još jednom političkom napadu".

The Washington Post je u četvrtak objavio da je zviždač, član obavještajne zajednice, 12. kolovoza poslao službenu prijavu glavnom inspektoru obavještajne službe ocijenivši zabrinjavajućim "obećanje" koje je republikanski milijarder dao stranom čelniku.

Zviždač Michael Atkinson je tada ocijenio da osjetljivost pitanja zahtijeva da se Kongres o tome žurno obavijesti.

Ispitao ga odbor Zastupničkog doma

Atkinsona je u četvrtak iza zatvorenih vrata saslušao moćni obavještajni odbor Zastupničkog doma.

"Nismo dobili nikakav odgovor jer ministarstvo pravosuđa i ravnatelj nacionalne obavještajne agencije nisu dopustili glavnom inspektoru" da ulazi u pojedinosti, izrazio je žaljenje demokratski predsjednik odbora Adam Schiff, nakon saslušanja.

The Washington Post i The New York Times su gotovo istodobno u četvrtak navečer objavili da se razgovor u središtu afere ticao Ukrajine.

Ukrajina, koju nagriza korupcija, u travnju je za predsjednika izabrala glumca Volodimira Zelenskog.

Potonji će se s Donaldom Trumpom sljedećeg tjedna sastati na rubu Opće skupštine UN-a u New Yorku, objavio je Kijev u petak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara