Wall Street na novim rekordnim razinama, dionica Boeinga među dobitnicima

Wall Street na novim rekordnim razinama, dionica Boeinga među dobitnicima
Foto: EPA

NA WALL STREETU su burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će trgovinski sporazum s Kinom uskoro biti potpisan, a među najvećim je dobitnicama bila dionica Boeinga.

Dow Jones ojačao je 96 bodova ili 0,34 posto, na 28.551 bod, dok je S&P 500 porastao 0,09 posto, na 3.224 boda, a Nasdaq indeks 0,23 posto, na 8.945 bodova.

S&P 500 jučer je dosegnuo rekordne razine treći trgovinski dan zaredom, a Nasdaq indeks deveti dan.

To se zahvaljuje optimizmu ulagača zbog poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, što bi moglo zaustaviti trend usporavanja rasta ta dva najveća svjetska gospodarstva.

Tijekom vikenda Trump je poručio da će se vrlo skoro potpisati prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

Premda je već prije rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom siječnja, Trumpove izjave dodatno su ohrabrile ulagače.

Prema dogovoru, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

„Nastavlja se razdoblje dobrog raspoloženja na tržištima, nakon što su uklonjene velike prepreke na putu, uključujući američko-kineski trgovinski sukob”, kaže Mona Mahajan, analitičarka u tvrtki Allianz Global Investors.

Među najvećim je dobitnicama jučer bila dionica Boeinga, s rastom cijene za 2,7 posto, nakon što je otpušten izvršni direktor tog zrakoplovnog proizvođača. Boeing je već dulje vrijeme u krizi jer je zbog dvije tragične nesreće prekinuta proizvodnja njegovog najprodavanijeg modela zrakoplova 737 MAX.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je više od 28 posto, što se ponajviše zahvaljuje smanjenju kamata američke središnje banke u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova i poboljšanju trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,54 posto, na 7.623 boda, a pariški CAC 0,13 posto, na 6.029 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,13 posto, na 13.300 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara