Wall Street oslabio drugi dan zaredom

Wall Street oslabio drugi dan zaredom
Foto: EPA

NA WALL Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks pali drugi dan zaredom zbog pritiska na industrijski sektor, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko tehnoloških kompanija.

Dow Jones oslabio je 134 boda ili 0,51 posto, na 26.462 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,04 posto, na 2.926 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,21 posto, na 8.118 bodova.

Nakon što je u utorak dosegnuo najvišu razinu u povijesti, S&P 500 indeks jučer je oslabio drugi dan zaredom.

Pritom su najviše pale cijene dionica u industrijskom sektoru, gotovo 2 posto u prosjeku, jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati niza kompanija, od 3M-a do United Parcel Servicea i Raytheona.

Dok neke dionice padaju, Facebook i Microsoft rastu

S druge strane, znatno su porasle cijene dionica u tehnološkom i komunikacijskom sektoru, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Facebooka i Microsofta. Pritom je cijena dionice Facebooka skočila 5,8, a Microsofta 3,3 posto.

„Raspoloženje na tržištu oscilira, što je rezultat različitih smjernica iz poslovnih izvješća kompanija. Takva će se situacija vjerojatno nastaviti jer će i idućih dana iz kompanija stizati različite poruke”, kaže Kristina Hooper, analitičarka u tvrtki Invesco.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih oko 78 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari poboljšali procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti na razini istog lanjskog razdoblja, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.

Međutim, mnoge su kompanije smanjile procjene poslovanja u tekućem tromjesečju.

Kompanije smanjile procjene poslovanja

„Kompanije smanjuju procjene za drugo tromjesečje, što poziva na oprez. I dalje smo u fazi čekanja dok se ne razjasni u kojem smjeru ide gospodarstvo, pa nitko nije voljan znatnije riskirati. Tim više što je od početka godine tržište snažno poraslo”, kaže Hooper.

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je oko 17 posto, pa je nadoknadio sve gubitke od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog naznaka usporavanja rasta svjetskog gospodarstva, trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, te povećanja kamata američke središnje banke.

Rast indeksa posljednjih mjeseci ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i porukama Feda da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata zbog usporavanja rasta američkog i globalnog gospodarstva.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,50 posto, na 7.434 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,25 posto, na 12.282 boda, a pariški CAC 0,33 posto, na 5.557 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara