Wall Street pao nakon šest dana rasta, najveći pad cijena dionica u trgovačkom sektoru

Wall Street pao nakon šest dana rasta, najveći pad cijena dionica u trgovačkom sektoru
Foto: Hina
 
NA WALL STREETU su jučer cijene dionica pale, nakon šest dana rasta, jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija, ponajviše Walmart, dok je podršku tržištu pružilo jačanje tehnološkog sektora.
 
Dow Jones skliznuo je 254 boda ili 1,01 posto, na 24.964 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,58 posto, na 2.716 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 7.234 boda.
 
U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a rast je zabilježio samo tehnološki sektor, za 0,3 posto, što se zahvaljuje rastu cijena Amazona i nekoliko proizvođača čipova.
 
Najviše pao trgovački sektor
 
S druge strane, najviše je pao trgovački sektor, za 2,25 posto, pri čemu je najviše potonula cijena dionice Walmarta, više od 10 posto.
 
Posljedica je to slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata najvećeg svjetskog trgovačkog lanca u posljednjem lanjskom kvartalu, obilježenom pojačanom potrošnjom uoči božićnih blagdana.
 
Pad cijene Walmarta povukao je za sobom i dionice drugih trgovačkih lanaca, pa je dionica Targeta pojeftinila 3, a Krogera više od 4 posto.
 
Zbog toga je jučer prekinut niz od šest dana neprestanog rasta tržišta.
 
Walmart uznemirio ulagače
 
"Osnovni okvir što se tiče gospodarskog okruženja i zarada kompanija zapravo se nije promijenio, no jasno je da je Walmart uznemirio ulagače. Čekamo tehničku potvrdu da je tržište na stabilnim nogama", kaže Peter Kenny, strateg u tvrtki Global Market Advisory Group.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Prošloga je tjedna S&P 500 indeks skočio 4,3 posto, što je bio njegov najveći tjedni skok u pet godina. Time je nadoknadio dio gubitaka od prethodna dva tjedna, u kojima su cijene dionica oštro pale zbog strahovanja ulagača od jačanja inflacije i bržeg nego što se očekivalo povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.
 
Trenutačno je S&P 500 indeks u minusu više od 5 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu dosegnutu 26. siječnja.
 
Nastavak oporavka tržišta ovisi o kretanju prinosa na obveznicama
 
Hoće li se nastaviti oporavak tržišta ili slijedi daljnja nestabilnost, ovisi među ostalim o kretanju prinosa na američke državne obveznice, koji su i dalje nedaleko najviših razina u četiri godine.
 
A viši prinosi štete tržištima dionica jer bi mogli dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz dionica i uložiti ih u obveznice.
 
S druge strane, podršku Wall Streetu pruža stabilan rast najvećih svjetskih gospodarstava i zarada američkih kompanija.
 
Analitičari procjenjuju da će se nastaviti rast zarada
 
U dosadašnjoj sezoni objave rezultata velika većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestila je o boljim nego što se očekivalo financijskim rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju.
 
Analitičari procjenjuju da će se rast zarada nastaviti i u ovoj godini kako zbog jačanja gospodarstva, tako i zbog nedavno uvedene porezne reforme u SAD-u, kojom su oštro smanjeni porezi kompanijama.
 
A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.246 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,83 posto, na 12.487 bodova, a pariški CAC 0,64 posto, na 5.289 bodova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara