Wall Street pao zbog loših rezultata nekoliko kompanija

Wall Street pao zbog loših rezultata nekoliko kompanija
Ilustracija: 123rf

NA Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, a zabrinuti su i zbog trgovinskih napetosti.

Dow Jones skliznuo je 134 boda ili 0,53 posto, na 25.064 boda, dok je S&P 500 pao 0,40 posto, na 2.804 boda, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 7.825 bodova.

U većini sektora cijene su dionica jučer pale, a najviše u financijskom, za 1,4 posto.

Nakon što su danima bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati podržavali tržište, jučer su rezultati nekoliko kompanija razočarali ulagače.

Iz tog su razloga među najvećim gubitnicama bile dionice eBaya, s padom cijene za 10 posto, Bank of New York Mellon, za 5 posto, Travelers Cosa, za 3,7, i American Expressa, za 2,7 posto.

IBM porastao

S druge strane, cijena dionice IBM-a porasla je više od 3 posto jer je taj tehnološki div objavio bolje rezultate nego što se očekivalo.

Od 69 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, velika većina njih, 85,5 posto, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle 21,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u, a zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica.

S druge strane, ulagače počinje zabrinjavati visoki tečaj dolara jer je jučer dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo najvišu razinu u godinu dana.

Visok tečaj dolara ne ide u prilog velikim američkim izvoznicima jer se zbog toga smanjuje cjenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima.

Trump izrazio zabrinutost zbog dolara, dolar pao

Jučer je i predsjednik SAD-a Donald Trump izrazio zabrinutost zbog jačanja dolara, pa je američka valuta ponešto oslabila.

Još više ulagače zabrinjavaju trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, ali i SAD-a i Europske unije.

Dužnosnici iz Europske komisije poručili su uoči sastanka o trgovinskim pitanjima idućega tjedna u Washingtonu da pripremaju listu američkih proizvoda na koje bi uveli carine u slučaju da Trump ostvari svoju prijetnju o uvođenju carina na uvoz automobila iz EU-a.

Proizvođači automobila iz SAD-a objavili su da bi uvođenje carina na uvoz američkih vozila i dijelova mogao dovesti do povećanja cijena vozila za 83 milijarde dolara godišnje.

Cijene dionica Forda i General Motorsa pale su jučer između 0,5 i 1,4 posto.

„Ako se trgovinski rat otegne, bila bi to loša vijest. Ako pregovori o trgovini uskoro znatnije ne napreduju, bit će to loš znak jer će se rast gospodarstva početi usporavati”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,10 posto, na 7.683 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,62 posto, na 12.686 bodova, a pariški CAC 0,56 posto, na 5.417 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara