Wall Street porastao četvrti dan zaredom. Rastu i europske burze

Wall Street porastao četvrti dan zaredom. Rastu i europske burze
Foto: EPA

NA WALL Streetu su cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, a nakon naznaka napretka u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine najviše su porasle cijene dionica u sektorima koji su osjetljivi na trgovinska pitanja.

Dow Jones ojačao je 0,39 posto, na 23.879 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,41 posto, na 2.584 boda, a Nasdaq indeks 0,87 posto, na 6.957 bodova.

Rast se bilježi četvrti dan zaredom

Rast indeksa četvrti dan zaredom ponajviše se zahvaljuje optimizmu nakon što je u srijedu u Pekingu završen prvi ovogodišnji krug pregovora između SAD-a i Kine o trgovinskim pitanjima.

Ured američkog trgovinskog predstavnika objavio je da je Kina obećala kupovati znatne količine poljoprivrednih, energetskih i industrijskih proizvoda te usluga od SAD-a.

To podržava nadu ulagača u dogovor Washingtona i Pekinga u zadanom roku do 2. ožujka, premda Reutersovi izvori kažu da su dvije strane i dalje vrlo udaljene u vezi zahtjeva SAD-a za strukturnim reformama u Kini.

„Ako želite procijeniti kako ulagači gledaju na razvoj trgovinskih pregovora, samo pratite kretanje tehnološkog sektora, posebice poluvodičkog”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Wealth Advisors.

Rast energetskog i tehnološkog sektora

S&P indeks tehnološkog sektora porastao je jučer 1,5 posto, dok su cijene dionica proizvođača čipova, koji su znatno izloženi u Kini, u prosjeku porasle 2,5 posto.

Među većim dobitnicima bio je i industrijski sektor, koji je također vrlo osjetljiv na trgovinska pitanja. Taj je sektor ojačao 0,6 posto, pri čemu je cijena dionice proizvođača zrakoplova Boeinga porasla 1 posto.

Snažno je, 1,5 posto, porastao i energetski sektor, što se zahvaljuje skoku cijena nafte na najviše razine u gotovo mjesec dana.

Pozitivno je na tržište utjecala i objava zapisnika sa sjednice Feda u prosincu, na kojoj su po četvrti put u prošloj godini povećane kamatne stope.

Zapisnik je pokazao da je niz dužnosnika američke središnje banke poručio da ubuduće treba biti strpljiv po pitanju podizanja kamata, a nekoliko njih nije podržalo povećanje kamata u prosincu.

A upravo su nedavne poruke predsjednika Feda Jeromea Powella da je središnja banka svjesna rizika po gospodarstvo i da će biti fleksibilna po pitanju kamata potaknule oporavak Wall Streeta.

Rast cijena i na europskim burzama

Zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i povećanja kamata Feda, S&P 500 indeks zaronio je uoči božićnih blagdana na najnižu razinu u 20 mjeseci. No, od tada je porastao oko 10 posto.

„Stabilniji Fed dovest će s vremenom do stabilnijeg tržišta”, kaže Mark Heppenstall, direktor u tvrtki Penn Mutual Asset Management.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,66 posto, na 6.906 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,83 posto, na 10.893 boda, a pariški CAC 0,84 posto, na 4.813 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara