Revoluciju nećete gledati na TV-u: Pogledajte kako policija uhićuje djevojčicu i vezuje joj ruke konopcem

Revoluciju nećete gledati na TV-u: Pogledajte kako policija uhićuje djevojčicu i vezuje joj ruke konopcem

Foto: AFP

"REVOLUCIJU nećete gledati na televiziji", slavni je stih nedavno preminulog američkog soul i jazz glazbenika Gil Scott-Herona koji se pokazuje sve više istinitim.

Revoluciju neće gledati na televiziji, ali ćete je moći pogledati na YouTubeu, moglo bi se danas dodati. Sada o tome govorimo u kontekstu prosvjeda na Wall Streetu u američkom New Yorku, ali u isto smo se mogli uvjeriti tijekom nedavno održanih tzv. Facebook prosvjeda koji su se širili Hrvatskom.

Za pravednije društvo

Prosvjedi koji su se počeli širiti Amerikom iz Velike Jabuke i koji su upravo ušli u treći tjedan predvođeni su mladim ljudima koji se bore za pravednije društvo protiv korporativne pohlepe.

Znakovito je da su ih američki mediji zaobilazili koliko god dugo su mogli, pa se danima o prosvjedima u mainstream medijima nije moglo pročitati ni retka. Tek nakon masovnog uhićenja prosvjednika, njih više od 700, koji su marširali Bruklinskim mostom, mediji ih više nisu mogli ignorirati.

Na videosnimci koju donosimo jasno se vidi kako policija među ostalima uhićuje i jednu djevojčicu koja je bila zajedno s prosvjednicima na mostu.  Djevojčici su tom prilikom konopcem zavezali ruke iza leđa te je priveli u policiju.


Većina od uhićenih je sutradan puštena na slobodu, dok je zadržano još 20-ak prosvjednika jer ih još nisu identificirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos masovnim uhićenjima, kraj prosvjedima protiv neoliberalnog kapitalizma i dalje se ne nazire. Upravo suprotno, prosvjedi se šire na Los Angeles, Boston, Chicago, Denver, Seattle, a TV-mreža CBS prenosi da se za 15. listopada slične povorke i poruke očekuju i u Kanadi: Torontu, Montrealu, Calgaryju i Vancouveru.

Masovna uhićenja u New Yorku prosvjednicima su samo dala novi zamah. Pokret u Bostonu, uz onaj u New Yorku, dosad je najmasovniji, a prosvjednici traže ekonomsko uređenje koje će odgovarati svima, demokratsko i pravedno.

"Revolucija se događa, samo što nije na vijestima", poruka je s jednog od transparenata u Los Angelesu, gdje su se osvrnuli na medijsku blokadu koja je barem dva tjedna pratila okupljanja pred središtem financijske moći SAD-a.

"Svima nam je zajedničko da više ne želimo tolerirati pohlepu i korupciju", poručili su okupljeni u Seattleu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara