Walmart želi uvesti robota kuhara. Pogledajte kako izgleda i što bi radio

Walmart želi uvesti robota kuhara. Pogledajte kako izgleda i što bi radio
Foto: YouTube screenshot Tech Reporter Rich DeMuro

AMERIČKI trgovački lanac Walmart je pokrenuo testiranje robota za rad u kuhinji u središtu tvrtke u Bentonvilleu (država Arkansas). Cilj testiranja je saznati je li robot, nazvan Flippy, pogodan kao pomoćnik u kuhinji za rad u odjelu hrane, objavio je Yahoo Finance. 

Flippy je prvi u svijetu autonomni robot asistent u kuhinji. Pokreće ga umjetna inteligencija stvorena u startupu Miso Robotics, koji je pokrenut prije dvije godine. 

Brz u spremanju hrane

Robot je debitirao ranije ove godine u franšizi CaliBurger, a nedavno je angažiran na Dodger Stadiumu u Los Angeles. Tamo je pekao piletinu i krokete za tvrtku Levy Restorans, koja je dio Compass Group.

Tijekom Svjetskog prvenstva ispekao je preko 7.700 kilograma hrane. Sposoban je istodobno pržiti hranu u 8 friteza.

"Walmart je vidio što radimo i zatražio da dovedemo Flippyja s Dodgers Stadiuma u njihov Kulinarski institut", izjavio je David Zito, Glavni izvršni direktor u Miso Robotics.

Način pripreme

Flippy automatizira cijeli postupak prženja većine hrane, uključujući piletinu, mozzarellu i krumpir.

U praksi, zaposlenik Walmarta bi pred njega stavio zamrznute proizvode, koje bi Flippy prepoznao pomoću vizualne tehnologije. Potom bi je stavio u fritezu, koju bi tijekom prženja protresao, kako bi se hrana ravnomjerno ispržila. 

Kad bi se hrana ispržila, Flippy bi je ostavio da se ocijedi. Potom bi se izmjerila unutarnja temperatura hrane i nakon par minuta bila bi spremna za prodaju.    

Cilj je pomoći ljudima, ne ih zamijeniti

Zamisao Miso Roboticsa je stvoriti industrijsku robotsku ruku koju već koriste mnoge tvornice u proizvodnji, a sada bi se koristila i u kuhinji. Uz industrijsku robotsku ruku, Flippy bi imao i "oči" i "mozak", koristio bi vizualnu tehnologiju i umjetnu inteligenciju.

Iz startupa su poručili kako im je cilj olakšati posao zaposlenicima u kuhinji i olakšati im uvjete rada. Naglašeno je kako uvođenjem robota ne žele zamijeniti ljude već pomoći šefovima kuhinje u tome da hrana koju spremaju ima uvijek istu kvalitetu. Također, roboti bi trebali zamijeniti zaposlenike u obavljanju jednostavnih zadataka koji oduzimaju vrijeme.

Robot bi bio dodatna ispomoć u kuhinji, a zaposlenici bi se, umjesto da stavljaju krumpir i piletinu u fritezu, mogli više posvetiti kupcima tijekom narudžbi i baviti se pripremom ostale hrane.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara