SAD kritizira posjet tajvanskog predsjednika otoku u Južnom kineskom moru: To je štetna odluka

SAD kritizira posjet tajvanskog predsjednika otoku u Južnom kineskom moru: To je štetna odluka

SJEDINJENE Države kritizirale su odluku tajvanskog predsjednika Ma Ying-jeoua da prvi put u  posjeti otok u Južnokineskom moru koji svojata više država u regiji u trenutku kad jača napetost s Pekingom.

Taiping je glavni otok u arhipelagu Spratleys, na koji pravo u cijelosti ili djelomično polažu Kina, Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej.

Taipingom upravlja Tajvan koji se otcijepio od Kine 1949. kada su ondje izbjegli nacionalisti pošto su izgubili građanski rat s komunistima.

"Razočarani smo što predsjednik Ma Ying-jeou želi otići na otok Taiping", izjavila je Sonia Urbom, glasnogovornica Američkog instituta na Tajvanu, de facto američkog veleposlanstva.

"Takva odluka iznimno je štetna i ne pridonosi mirnom rješenju razmirica u Južnokineskom moru", rekla je Urbom.

Washington, glavni saveznik Tajvana kojemu isporučuje oružje, upozorava da ne želi eskalaciju napetosti u toj regiji.

Predsjednik Ma, zagovornik politike približavanja Kini, izgubio je na predsjedničkim izborima 16. siječnja i treba predati dužnost novoizabranoj predsjednici Tsai Ing-wen koja je rezervirana prema Pekingu.

Peking svojata gotovo cjelokupno područje u Južnokineskom moru te je izgradio umjetne otoke sa stazama za slijetanje vojnih zrakoplova.

Filipini i Vijetnam optužuju Kinu za sve agresivne ponašanje u regiji.

Kina smatra Tajvan neodvojivim dijelom svog teritorija.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara