Kina mora odgovarati za štetu nastalu koronavirusom

Kina mora odgovarati za štetu nastalu koronavirusom
Foto: EPA-EFE

TROŠKOVI i šteta zbog pandemije se gomilaju. Tisuće Amerikanaca su u karanteni, 16,8 milijuna ih je ostalo bez posla, a umrlo gotovo 15.000. 

Kongres je potvrdio tri zakona kojima se jamči 2300 milijardi dolara pomoći gospodarstvu. Netko mora platiti za ovu štetu, a taj netko bi morala biti Kina, piše Washington Post. Jedan od najutjecajnijih američkih pa i svjetskih listova tvrdi da nitko ne može Kinu kriviti što se virus oteo kontroli, ali da može i mora zbog toga što je lagala svijetu o ozbiljnosti situacije i tako spriječila kvalitetniji globalni odgovor koji bi spriječio širenje zaraze.

"Svi znamo da se virus prvi put javio u pokrajini Hubei sredinom studenog. Kineske vlasti znale su da se koronavirus prenosi lokalnom transmisijom jer im je sve više liječnika obolijevalo. No umjesto da upozore svijet, oni su stvar zataškavali i kažnjavali doktore koji su to pokušavali učiniti umjesto njih. WHO je 14. siječnja rekao da Kina nema čvrste dokaze da se virus širi s čovjeka na čovjeka, a sljedećeg dana kineski centar za prevenciju zaraznih bolesti rekao je da je rizik od takvog prijenosa vrlo nizak. To su bile laži i Peking je to znao", stoji u tekstu.

Da su reagirali ranije, zaraženih bi bilo 95 posto manje

Kina je, tvrdi Washington Post, na taj način smanjila SAD-u šanse da se kvalitetnije pripremi za ono što slijedi. Sveučilište u Teksasu, koje niz godina dobro surađuje s kolegama iz Wuhana, zamolilo ih je da im pošalju uzorke virusa. Sveučilište u Wuhanu je pristalo, ali je kineska vlada nekoliko dana kasnije blokirala dostavu virusa Amerikancima. 

Sveučilište u Southamptonu zaključilo je da bi na svijetu, da je Peking reagirao tri tjedna ranije, bilo 95 posto manje zaraženih i ne bi bila proglašena pandemija.

"Kineske laži ne prestaju. Američki obavještajci zaključili su da je Kina lagala o broju zaraženih i umrlih te da je odbila američkim znanstvenicima dostaviti relevantne podatke kako bi shvatili kako se virus ponaša. To je više od nemara. To je širenje dezinformacija i opstrukcija", piše Washington Post.

"Kina mora snositi odgovornost za ovo. Američki liječnici i biznismeni podignuli su tužbu protiv kineske komunističke partije, a američki Kongres bi ih u tome trebao podržati tako da ukine imunitet Kini i omogući pojedincima da namire štetu koja im je nastala ovom situacijom. Godine 2016. Kongres je ukinuo imunitet Saudijskoj Arabiji i omogućio obiteljima žrtava 11. rujna da je tuže. Sada obitelji žrtava trebaju imati istu priliku. Kina takve optužbe ne bi mogla ignorirati. Ovaj slučaj tek je zagrebao po površini kineske odgovornosti za ovu pandemiju. Možda je najbolji način da se sve otkrije pomoću američkog pravosudnog sustava", zaključuje autor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara