WESLEY CLARK NA SUĐENJU SLOBODANU MILOŠEVIĆU SREDINOM PROSINCA

Umirovljeni američki general, bivši zapovjednik NATOa i jedan od kandidata za demokratsku predsjedničku nominaciju Wesley Clark objavio je u nedjelju da je pozitivno odgovorio na traženje glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda (ICTY) u Den Haagu Carle Del Ponte i pristao sredinom prosinca svjedočiti na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću. L

"Zbog povijesne važnosti ovog suđenja - prvog suđenja jednom šefu države pred sudom za ratne zločine - pristao sam svjedočiti", rekao je Clark koji će zbog svjedočenja na kratko vrijeme prekinuti kampanju za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

Clark je rekao da je od američke vlade dobio odobrenje za pojavljivanje pred Haškim sudom.

Kao bivši zapovjednik NATO snaga, Clark je 1999. godine vodio višetjedno bombardiranje SRJ kojim se htjelo okončati operacije jugoslavenske vojske na Kosovu.

Clark je također bio direktor za strategiju, planiranje i politiku združenog stožera američke vojske 90-ih godina kada su Amerikanci pokušavali pregovarati o kraju rata u BiH.

U razgovoru za emisiju "Meet the Press" televizijske postaje NBC, Clark je rekao da je tada proveo sate i sate pregovarajući s Miloševićem.

"To su bili razgovori koje tužiteljica smatra važnima", rekao je Clark. "Oni će otkriti što je Milošević znao, kada je nešto saznao, koje su bile njegove namjere, kako je promatrao situaciju i kako je djelovao", dodao je.

(Hina) bis dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara