WHO, FAO i OIE uspostavili sustav za uzbunu protiv zoonoze

TRI sanitarne agencije uspostavile su prvi sustav u svijetu za brzo uzbunjivanje protiv zoonoza (životinjskih bolesti prenosivih na ljude), poput ptičje gripe i kravljeg ludila, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ovim sustavom uzbunjivanja koji su potaknuli WHO, UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), želi se ukloniti "nedostatke u ranom otkrivanju i brzom djelovanju protiv životinjskih bolesti", ističe se u priopćenju WHO-a.

Ti su nedostatci, dodaje UN-ova agencija, "pridonijeli širenju bolesti poput spongiformnog encefalitisa u goveda (EBS), teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i ptičje gripe preko granica".

Kako navodi Samuel Jutzi iz odjela za agrikulturu, biosigurnosti, prehranu i zaštitu potrošača FAO-a, novi sustav, kojega je engleska kratica GLEWS, omogućit će "bolje predviđanje i sprječavanje prijetnja povezanih s bolestima u životinja, zahvaljujući razmjeni informacija, epidemiološkoj analizi i zajedničkim izviđanjima na terenu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podatci koje prikupe tri agencije objavljivat će se putem interneta i zajednički će se analizirati prije nego li se donese odluka treba li upozoriti javnost i djelovati na licu mjesta.

Virus ptičje gripe H5N1 koji se pojavio koncem 2003. u ptica u jugoistočnoj Aziji proširio se na Europu i Bliski istok, usmrtivši 133 osobe u svijetu, kako navodi WHO. I za SARS (teški akutni respiratorni sindrom ili atipična upala pluća) se sumnja da je preskočio granicu vrsta, usmrtivši 774 osobe u Aziji od 2002. do 2004.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara