WHO: Svijet nije spreman na nove epidemije bolesti sličnih SARS-u

SVIJET mora pojačati zaštitu od zaraznih bolesti jer će se sigurno pojaviti nove smrtonosne bolesti poput SARS-a, upozorili su u ponedjeljak dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Nova pandemija gripe, slična onoj koja je odnijela milijune života početkom 20. stoljeća, već je mogla izbiti i na to moraju biti spremne sve države, rekao je dužnosnik WHO-a na konferenciji za novinare.

"Bit će epidemija sličnih SARS-u. Sigurno će biti epidemija gripe, ali i bolesti za koje još ne znamo", rekao je David Heymann, voditelj WHO-ova Odjela za zarazne bolesti.

SARS je pomalo pod kontrolom, barem izvan Kine, a bitka protiv te bolesti pokazala je što se sve može postići zajedničkim djelovanjem međunarodnih zdravstvenih organizacija.

"Ipak, moramo još više ojačati globalni nadzor bolesti i reakciju na njihovu pojavu", rekao je Guenael Rodier, direktor WHO-ova odjela za kontrolu zaraznih bolesti.

WHO je najprije kritizirao Kinu jer je prekasno izvijestila o širenju SARS-a u južnoj pokrajini Guangdong gdje se, kako se pretpostavlja, virus pojavio u studenom prošle godine. No dužnosnici su naglasili da Kina, koju je SARS najteže pogodio, sad u potpunosti surađuje s UN-ovom agencijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Globalnu zaštitu od bolesti, rekao je Heymann, može se ojačati povećanim investiranjem u laboratorije i epidemiološka istraživanja.

Od SARS-a, za koji je intenzivna njega jedini lijek, umire 15 posto oboljelih. Dosad od te bolesti umrle 642 osobe, a zaraženo ih je 7860, uglavnom u Kini i Hong Kongu.

Ipak, WHO i dalje vjeruje, istaknuo je Heymann, da se bolest može iskorijeniti unatoč sve većem broju oboljelih u Kini.(Hina) dgk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara