Wikipedija okrivljena za katastrofalne ocjene učenika

WIKIPEDIJA i slične on-line enciklopedije su odgovorne za loše rezultate na školskim ispitima u Škotskoj, piše Scotsman.

Takvu je optužbu iznio Škotski roditeljsko-nastavnički savjet (SPTC) nakon što je po prvi put u četiri godine zabilježen pad prosjeka ocjena među učenicima škotskih škola.

SPTC smatra kako je razlog za to činjenica da sve više učenika koristi Wikipediju i druge web-stranice na kojima se nalaze "neprecizni, netočni ili namjerno pogrešni podaci", te na temelju njih piše vlastite domaće zadaće, semestarske i maturalne radove.

Učenička "spretnost i bijeda"

Eleanor Coner, glasnogovornica SPTC, smatra kako su "klinci danas izuzetno spretni u korištenju informatičke tehnologije" ali istovremeno i "bijeda kada je u pitanju istraživanje". Prema njenom mišljenju škole bi trebale poučiti djecu da se prema tim podacima odnose "kritički", odnosno da sve što vide na Wikipediji i Internetu "ne uzimaju zdravo za gotovo".

Coner također smatra da je problem u tome što su se djeca danas naučila koristiti Internet, a potpuno zanemarila knjige. Mnogi od njih također smatraju da je "plagiranje u redu", odnosno "da to nitko neće primijetiti".

Slično tvrdi i Ronnie Smith, glavni tajnik Obrazovnog instituta Škotske, te navodi kako je na Internetu "daleko veći rizik od netočnih informacija nego u knjigama". Prema njegovom mišljenju djeca se moraju naučiti da "sve što vide na Internetu nije činjenica".

Ne Wikipediji!

Scotsman navodi kako je niz obrazovnih institucija u svijetu svojim studentima izričito zabranilo korištenje Wikipedije kao izvor u svojim radovima. Kao primjer se navodi jedan koledž u američkoj državi Vermont gdje je profesor među velikim brojem studenata pronašao istu pogrešku u radovima i naknadno otkrio kako je za sve odgovoran članak u Wikipediji.

Wikipedija se od svog nastanka 2001. godine do danas nametnula kao jedan od najpopularnijih web-stranica te je danas, prema procjenama, svakodnevno posjećuje 6 posto svih korisnika Interneta.

S obzirom da na njoj svatko s Internet-vezom može uređivati članke, postala je jedan od najopsežnijih i najbrže rastućih izvora informacija. S druge strane je upravo činjenica da svatko – bez obzira na svoje stručne i druge kvalifikacije, odnosno namjere s kojima sjeda za tipkovnicu – može biti urednikom Wikipedijom je razlogom što mnogi sumnjaju u pouzdanost njenih informacija.

(Ne)odgovorni pojedinci

Britanski ministar obrazovanja Alan Johnson je upravo zbog toga bio predmetom žestokih napada nakon izjave u kojoj je Wikipediju proglasio "korisnim obrazovnim alatom".

Proteklih je godina Wikipedija bila predmetom mnogih mini-skandala - od niza političara, uglednika i korporacija koji su "frizirali" članke o sebi do slučajeva kada su žive osobe proglašavane mrtvima, a od kojih je najpoznatiji američki komičar Sinbad.

Na kritike vezane uz e slučajeve je Jimmy Wales, osnivač Wikipedije, rekao kao smisao Wikipedije u "pravima pojedinca i poštovanju zdravog razuma", te da se odgovornost za razlučivanje dobrog od lošeg, odnosno istine od laži, mora zadržati na pojedincu.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara