Winnie Mandela osuđena za krađu i prevaru

IKONA borbe protiv apartheida Winnie Madikizela Mandela i njezin broker Addy Moolman osuđeni su u četvrtak zbog višestrukih prevara i krađa.

"Dokazi su neosporni", izjavio je sudac Peet Johnson na sudu u Pretorii.

Branitelji optužene tvrdili su da je bivša supruga Nelsona Mandele, prozvana "Majka nacije" zbog borbe protiv vladavine bjelaca, bez svog znanja bila uključena u dodjelu kredita nepostojećim osobama.

No, sudac Johnson je ocijenio da je to "posve nemoguće" i optužio je po 43 točke za prevaru i 25 za krađu. Moolman je osuđen po 58 točaka optužnice za prevaru i 25 za krađu.

Oboje su se izjasnili da nisu krivi za ukupno 85 krivičnih djela, za koja je predviđena najveća kazna od 15 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Winnie je ostala potpuno hladna čuvši presudu u sudnici dupkom punoj novinara, članova obitelji i svojih štovatelja.

Državni tužitelj predočio je sudu dokumente s njezinim potpisom koji potvrđuju da je upravo ona odobrila zajmove izmišljenim zaposlenicima Afričke nacionalne ženske lige, koju je godinama vodila.

Odvjetnici Winnie Mandela, pak, optužili su Moolmana, bankovnog služenika i djelatnika lige, da je lagao o njezinoj ulozi u skandalu.

Ikona borbe protiv apartheida tijekom 27-godišnjeg zatočeništva svojeg supruga Nelsona Mandele, Winnie je dobar dio nekadašnjeg ugleda izgubila kada je 1991. godine osuđena za sudioništvo u otmici i ubojstvu 14-godišnjeg dječaka. Šestogodišnja zatvorska kazna u žalbenom je postupku na kraju pretvorena u novčanu kaznu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara