Wolfowitz iznenađen spremnošću iračkog režima na ratni zločin

ZAMJENIK američkog ministra obrane Paul Wolfowitz rekao je u petak kako Sjedinjene Države nisu očekivale neke dvojbene načine borbe iračkog režima, ali je naglasio da se ratni plan neće mijenjati.

"Vjerojatno smo podcijenili spremnost ovoga režima da počini ratne zločine", rekao je Wolfowitz novinarima u Centru za inozemne novinare.

"Mislim da nismo očekivali da će se tako mnogo ljudi pretvarati da se predaje i potom pucati. Mislim da nismo predvidjeli toliko mnogo eskadrona smrti u Basri", rekao je on.

Američki general William Wallace, jedan od zapovjednika u Iraku, rekao je za The New York Times da neočekivana taktika Iračana i razvučene linije opskrbe mogu učiniti rat u Iraku duljim nego se očekivalo.

Wolfowitz je međutim rekao da američka vojna akcija u Iraku dobro napreduje i da se ratni plan neće mijenjati. Za najavljena američka pojačanja od 120.000 vojnika Wolfowitz je rekao da nisu ništa neočekivano već od ranije predviđene planom akcije.

Upitan zašto Iračani nisu s golemim oduševljenjem dočekali koalicijske snage, kako su to Sjedinjene Države očekivale, Wolfowitz je rekao da Iračane sprječavaju u iskazivanju svojih osjećaja Saddamovi eskadroni smrti.

On je kazao kako Sjedinjene Države ne potiču Iračane na pobunu zbog njihove vlastite sigurnosti.

Sličan odgovor novinarima dali su i tri predstavnika iračkih izbjeglica u SAD-u.

"Dok se ne ukine režim, Iračani neće pozdraviti američke snage", rekao je Said Karem. "Ako vam upere pištolj u glavu nećete ići i pozdravljati američke snage".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara