Wunenburger: Preko CARDS-a može se smanjiti nezaposlenost u RH

POSAO je najbolji jamac socijalne sigurnosti, a smjernice EU za smanjenje nezaposlenosti mogu se preko CARDS programa primjenjivati i u Hrvatskoj, izjavio je u utorak šef izaslanstva Europske komisije u Zagrebu Jacques Wunenburger na predstavljanju projekta CARDS 2001 "Restruktuiranje tržišta rada".

Riječ je o projektu Europske unije, kojemu je cilj prilagodba radnih tržišta tranzicijskih zemalja europskim standardima. EU je u program tehničke pomoći Hrvatskoj dosad uložila 900.000 eura, a do studenog iduće godine donirat će još 1.5 milijuna eura za zapošljavanje viška radnika u restrukturiranim tvrtkama.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović izjavio je na predstavljanju programa da u reformi hrvatskog tržišta rada nitko nije izgubio, nego su svi na dobitku. "Poslodavci lakše posluju, a radnicima su dodatno zaštićena njihova prava", rekao je Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vidović smatra da reforma tržišta rada neće postići željene rezultate bez reforme obrazovanja. "Ako radnici nisu stručni, radnici i država unaprijed su osuđeni na propast", rekao je Vidović. Predložio je stoga da se obrazovanje uključi u njegovo ministarstvo, koje bi tako postalo ministarstvo rada, zapošljavanja obrazovanja i znanosti.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Sanja Crnković-Pozaić prezentirala je rezultate reforme HZZ-a, koji je po njezinim riječima, iz socijalne ustanove pretvoren u partnera u razvoju Hrvatske.

Glavni posao HZZ-a dosad je bilo evidentiranje nezaposlenosti i isplata naknada, a odsad će to biti posredovanje u zapošljavanju, obrazovanje i razvoju karijere, rekla je Crnković-Pozaić.

Najavila je da će HZZ novac iz CARDS programa ulagati u modernizaciju i obrazovanje 1.200 zaposlenih u svojih 114 podružnica, te u nekoliko važnih aktivnosti, poput prikupljanja informacija o potrebi za radnicima i pružanju potpore tvrtkama s viškom zaposlenih.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara