Xi otvorio veliku pomorsku paradu: "Kineski narod voli mir"

Xi otvorio veliku pomorsku paradu: "Kineski narod voli mir"
Foto: EPA

KINESKI narod voli mir i zemlje ne bi trebale prijetiti jedna drugoj uporabom sile, rekao je predsjednik Xi Jinping otvarajući veliku pomorsku paradu kojom se obilježava 70 godina kineske mornarice.

Xi nadgleda plan za obnovu Narodne oslobodilačke vojske (PLA) razvojem svega: od 'nevidljivih' zrakoplova do nosača zrakoplova, dok Kina povećava svoju nazočnost u spornom Južnokineskom moru i oko Tajvana, što izaziva nemir u regiji i u Washingtonu.

Plan modernizacije

Plan modernizacije u ključnom dijelu odnosi se na mornaricu, jer Kina nastoji pokazati moć daleko od svojih obala i zaštititi trgovinske rute i građane u inozemstvu.

Xi je na susretu sa stranim mornaričkim dužnosnicima u gradu Qingdaou na istoku zemlje rekao da bi mornarice svijeta trebale surađivati da se održi mir na moru.

"Kineski narod voli mir i čezne za njim i nepokolebljivo želi slijediti put mira", dodao je Xi a prenijela državna novinska agencija Xinhua nakon što je Xi pozvao strane novinare da napuste prostoriju.

"Svi bi trebali poštovati jedni druge, postupati jedni s drugima kao sebi ravnima, učvršćivati međusobno povjerenje, jačati dijalog i produbljivati praktičnu suradnju između mornarica", dodao je.

"Potrebno je više razgovora i savjetovanja između zemalja, i ne bi se trebalo pribjegavati sili ili prijetiti silom pod najmanjim izgovorom", istaknuo je Xi.

32 kineska broda i 39 nosača zrakoplova

Očekuje se da će Xi pratiti mornaričku paradu s mora kasnije tijekom dana, premda se ne zna hoće li loše vremenske prilike u Qingdaou, magla i kiša,  utjecati na održavanje vježbi.

Na mornaričkoj paradi sudjelovat će 32 kineska broda i 39 nosača zrakoplova, kao i ratni brodovi 13 stranih zemalja, uključujući Indiju, Japan, Vijetnam i Australiju.

Kina je rekla da će prvi put pokazati nove nuklearne podmornice i ratne brodove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara