Z. Tomčić na izbornom skupu HSS BIH i Nove hrvatske inicijative u Sarajevu

"NAPRENA Republika Hrvatska, čiji je prioritet ulazak u Europsku uniju i NATO, povećat će šanse da i BiH bude napredna država", rekao je danas u Sarajevu predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić na predizbornom skupu HSS BiH i Nove hrvatske inicijative, koje na izbore za Hrvatski sabor zajednički sudjeluju na izbornoj listi HSS u XI. izbornoj jedinici za hrvatsku dijasporu.

Tomčić je istaknuo kako "BiH ima najkompliciraniji politički sustav u svijetu", što je, po njegovu mišljenju, uzrok sporog gospodarskog razvitka te države.

Stabilna BiH znači i stabilnu Hrvatsku, ali i obrnuto. BiH i Republika Hrvatska su upućene jedna na drugu, to je gotovo integriran prostor, kazao je Tomčić.

Zauzeo se za povećani izvoz iz BiH u Republiku Hrvatsku. Objašnjavajući razloge sudjelovanja HSS-a, u XI. izbornoj jedinici, dakle i u BiH, Tomčić je kazao kako je po Ustavu Republika Hrvatska dužna štititi interese Hrvata u BiH.

Hrvati u BiH nisu dijaspora Republike Hrvatske, te je nepravedno izbornu listu za XI. izbornu jedinicu smatrati listom za dijasporu, rekao je.

HSS BiH i Novu hrvatsku inicijativu pozvao je na jačanje međusobne suradnje.

"Nije dobro za mali hrvatski korpus u BiH, da bude rascjepkan na veliki broj stranaka", kazao je Tomčić izrazivši nadu da će zajedničko sudjelovanje HSS BiH i Nove hrvatske inicijative na izborima za Hrvatski sabor spriječiti da ubuduće Hrvate iz BiH predstavlja samo HDZ.

I predsjednik Nove hrvatske inicijative Krešimir Zubak je kazao da će se ovi izbori u Hrvatskoj "neizravno odraziti i na BiH, jer će ulazak Hrvatske u Europsku uniju ubrzati i prijem BiH u EU".

Nositelj zajedničke liste HSS BiH i NHI Marko Tadić se posebice zauzeo za pojačanu brigu, kako je rekao, za sigurnost Hrvata u Sarajevu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara