Za Darija Vukića nije prijeporno kandidiranje satnice Rajčević

PRVI na listi koalicije HIP-a i HB-a u 7. izbornoj jedinici Dario Vukić na današnjoj je tiskovnoj konferenciji u Karlovcu izjavio kako se stranačko vodstvo savjetovalo s pravnicima prije nego je na treće mjesto postavilo satnicu Ružu Rajčević, a oni su se, tvrdi, pozvali na Zakon o izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, po kojem nema nikakve zapreke da bi Ruža Rajčević bila kandidirana.

Protiv satnice Rajčević pokrenut je stegovni postupak zbog povrjede Zakona o službi u Oružanim snagama. Po članku 11. toga zakona djelatnim vojnim osobama nije dopušteno članstvo u političkim strankama, kandidiranje u predstavnička tijela građana, jedinica lokalne i područne samouprave i Hrvatski sabor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Vukićevoj ocjeni taj Zakon nije usklađen sa zakonima EU, "jer ozbiljno krši ljudska prava zaposlenih u OS. U demokratskim europskim državama, tvrdi Vukić, svatko se može kandidirati, a kad bude izabran, može odabrati hoće li biti djelatna vojna osoba ili političar." Ocijenio je da je najava stegovnog postupka samo jedan od mnoštva primjera kako se vlast ponaša prema braniteljima i stradalnicima.

Na pitanje upućeno Ruži Rajčević očekuje li nečastan otpust, odgovorio je Vukić riječima da za takav otpust nema razloga. Kako je rekao, "nečastan će otpust dobiti nakon izbora oni koji se služe takvim nečasnim postupcima da bi diskreditirali stradalnike Domovinskog rata". Satnica Rajčević je izjavila kako je nezadovoljna svojim statusom u HV-u jer, kako tvrdi, od lanjskog listopada nije raspoređena unatoč ocjenama "ističe se" ili "osobito se ističe".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara