Za dva će tjedna objesiti silovatelje studentice iz autobusa u Indiji

Za dva će tjedna objesiti silovatelje studentice iz autobusa u Indiji
Foto: EPA

INDIJSKO pravosuđe je nakon trostruke odgode za 20. ožujka zakazalo pogubljenje četvorice osuđenika za grupno silovanje studentice u autobusu u Delhiju koje je 2012. zgrozilo svijet.

Sud u indijskoj prijestolnici zakazao je za petak 20. ožujka u 5:30 po mjesnom vremenu (subota u 1 sat po srednjoeuropskom vremenu) vješanje Mukesha Singha, Vinyaja Sharme, Pawana Gupte i Akshayja Thakura u zatvoru u Tiharu, izvijestili su indijski mediji.

Pogubljenje je bilo zakazano za 22. siječnja i triput odgađano, često u posljednji trenutak jer su osuđenici imali pravo na žalbu.

Djevojka podlegla ozljedama

Četvorica osuđenika koje će zajedno pogubiti ovih tjedana zaredom ulažu žalbe s krajnjim rokom ne bi li dobili na vremenu. Predsjednik ih je sve odbio pomilovati.

"Sve dok ih ne objese, bitka se nastavlja", rekla je majka žrtve za agenciju Press Trust of India.

Grupno silovanje 23-godišnje djevojke koja je podlegla ozljedama u Delhiju 16. prosinca 2012. pokazalo je da u Indiji vlada zavjet šutnje u vezi sa spolnim nasiljem, s propustima pravosudnog sustava u suzbijanju silovanja i općenito s odnosom prema ženi u indijskom društvu.

Indija rijetko primjenjuje smrtnu kaznu

Slučaj je potresao javnost i potaknuo velike prosvjede u zemlji. Vlasti su poslije pooštrile kazne za spolno nasilje i uvele ubrzane sudske postupke.

Indija rijetko primjenjuje smrtnu kaznu i većinom je pretvara u kaznu doživotnog zatvora.

Posljednje pogubljenje vješanjem dogodilo se 2015.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara