Za Floyda se prosvjeduje diljem svijeta: "Policijski rasizam je i u Francuskoj"

Za Floyda se prosvjeduje diljem svijeta: "Policijski rasizam je i u Francuskoj"
Foto: EPA

UBOJSTVO Afroamerikanca Georgea Floyda izazvalo je prosvjede i izvan Sjedinjenih Država, od Amsterdama do Nairobija koji su ukazali na problem rasizma i u tim gradovima.

Dok bjesne prosvjedi u SAD-u, pokretu "Život crnca je vrijedan" pridružili su se brojni europski i afrički gradovi.

Mirni prosvjednici upozorili su na društvenu nejednakost i institucionalni rasizam koji proizlaze iz kolonijalne prošlosti Nizozemske, Velike Britanije i Francuske.

"Ako vjerujete da u Nizozemskoj nemamo problem s rasizmom, okrenite se i krenite kući", rekla je Jennifer Tosch iz Black Heritage Amsterdam Toursa okupljenima u Amsterdamu.

Tosch i drugi povukli su poveznicu između Floydove smrti i nekadašnjeg robovlasništva.

U Berlinu se okupilo oko 2000 prosvjednika

U Londonu je prosvjednik nosio transparent "Velika Britanija nije nevina".

U Berlinu je oko 2000 ljudi prosvjedovalo ispred američkog veleposlanstva, a dvojica nogometaša Bundeslige u ponedjeljak su nosila majicu s natpisom "Pravda za Georgea Floyda".

Sličnu poruku poslao je Dominique Sopo iz francuske nevladine organizacije SOS rasizam koji je organizirao manji prosvjed ispred američkog veleposlanstva u Parizu.

"Problem rasizma među policajcima, ali s manje nasilja, problem je koji muči i Francusku."

U Istanbulu se više od 50 prosvjednika sukobilo s policajcima, a najmanje petero ih je privedeno.

"Život crnca je vrijedan"

Ispred američkog veleposlanstva u Nairobiju prosvjednici su držali transparente "Život crnca je vrijedan" i "Zaustavite izvansudska ubojstva".

Organizator prosvjeda Nafula Wafula rekao je da je nasilje nad crncima prisutno u cijelom svijetu i podsjetio na ubojstva zatvorenika u Keniji.

Planiraju se prosvjedi i u Gambiji, Britaniji, Španjolskoj i Portugalu.

U Španjolskoj će prosvjednici obilježiti smrt Floyda i "svih sestara i braće koji su umrli od ruke institucionalnog rasizma na našim ulicama", objavila je afrička organizacija CNAAE.

Portugal će se na okupljanju pozabaviti "mitom da Portugal nije rasistička zemlja".

Ima i onih koji ne prosvjeduju

No, nisu svi u Europi na strani prosvjednika. 

Španjolska desničarska stranka Vox i nizozemska protuislamska Slobodarska stranka nazvali su prosvjednike "teroristima" i podržali američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Izražavamo podršku Trumpu i Amerikancima koji gledaju kako im naciju napadaju ulični teroristi koje podupiru progresivni milijunaši", objavljeno je na Twitter profilu stranke.

"Napadaju Bijelu kuću. Ovo nije prosvjed, nego anarhija #terorista Antife", tvitao je nizozemski političar Geert Wilders.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara