PARLAMENTARNI IZBORI

Izbori su za šest tjedana. Za koga biste glasali da su danas?

Izbori su za šest tjedana. Za koga biste glasali da su danas?
Foto: Hina, Patrik Macek, Dusko Marusic, Borna Filic/PIXSELL

PARLAMENTARNI izbori su 5. srpnja. Kome biste dali svoj glas da su danas? Donosimo prvu u nizu anketa predstojećih izbora, a u sljedećima ćemo dodavati kandidate jer je sigurno da će ih biti još s obzirom na to da je 16. lipnja posljednji dan za dostavu lista. Izborna kampanja počinje 17. ili 18. lipnja.

Za predstavljanje svojih programa biračima, odnosno za promidžbu, sudionici izbora za Hrvatski sabor, koji će se održati 5. srpnja, službeno će imati 15 dana. Do 24. lipnja građani mogu provjeriti stanje s popisima birača.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je da će epidemiološki okvir za održavanje predstojećih izbora napraviti nakon što dobiju zahtjev Državnog izbornog povjerenstva (DIP) od kojega, dodao je, zahtjev još nisu dobili.

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa izjavio je na konferenciji za novinare da će DIP u hodu propisivati mjere kojih će se, zbog epidemije koronavirusa, sudionici izbora za Hrvatski sabor, raspisanih za 5. srpnja, morati pridržavati. Potvrdio je da je DIP zbog tih mjera imao kontakte s nadležnim zdravstvenim vlastima, odnosno HZJZ-om.

"Objasnili smo im specifičnosti vezane za izbore", rekao je Sessa na konferenciji za novinare i najavio kako će se prve mjere, odnosno preporuke Povjerenstva, odnositi na zaprimanje kandidatura i kasnije na sam izborni proces. "Ljudi koji će biti u samoizolaciji - takvoj osobi će doći dva člana biračkog odbora, uz mjere koje ćemo mi propisati, dakle uz sve zaštite. Ne treba od toga praviti veliku mistifikaciju. Pitanje je koliko će takvih osoba biti za mjesec i pol dana i pitanje je hoće li osoba tražiti da glasa i hoće li birački odbor to moći ostvariti. Takve osobe se moraju najaviti barem tri dana ranije", objasnio je. 

Kome biste dali svoj glas?

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara