Za krađu Munchovih remek-djela optuženo šest osoba

U PONEDJELJAK je za krađu remekdjela Edvarda Muncha "Krik" i "Madonna", izvedenu prošle godine usred dana, optuženo šest osoba, priopćio je norveški tužitelj.

U kolovozu 2004. godine su zakrabuljene naoružane osobe iz Munchovog muzeja u Oslu ukrale verzije dvije najpoznatije Munchove slike koje još uvijek nisu nađene. Munch je napravio četiri verzije "Krika", slike koja je postala suvremena ikona ljudske tjeskobe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč međunarodnoj potrazi i obećanoj nagradi od 2 milijuna norveških kruna (300.000 US dolara) od strane grada Osla koji je vlasnik muzeja, djela se još nisu našla. Stručnjaci za umjetnost kaže da su oba djela neprocjenjive vrijednosti i previše poznata da bi ih lopovi prodavali.

Petoro osumnjičenih optuženo je za krađu, a šesti osumnjičeni optužen je za primanje ukradene robe, rekao je tužitelj Terje Nyboe. Policija vjeruje da je šesti optuženi na kratko vrijeme sakrio djela prije no što su premještena drugdje. U skladu s norveškim zakonom o zaštiti privatnosti niti jedan od optuženih nije imenovan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara