Za novog Osječko-baranjskog župana predložen Zdravko Bosančić

KOALICIJSKI partneri u Skupštini Osječkobaranjske županije (SDP,HSS,HSLS i LS) potpisali su danas Koalicijski sporazum kojim se utvrđuju obveze i način rada koalicijskih partnera do kraja mandata, te su izvijestili da je za novog osječkobaranjskog župana predložen Zdravko Bosančić (SDP) iz Đakova.

Koalicijski sporazum na konferenciji za novinstvo potpisali su predsjednici županijskih odbora stranaka - u ime SDP-a Željko Malević, HSS-a Zvonko Ibriks, HSLS-a Vlado Belaj i LS-a Ramir Ristić.

Istaknuli su da se nakon 90 dana krize županijske vlasti ovim koalicijskim sporazum rješava preuzimanje odgovornosti za sastavljanje koalicijske vlasti u županijskoj Skupštini.

Dogovoreno je da u županijsko Poglavarstvo koalicijski partneri predlažu iz redova SDP-a četiri člana, a iz ostalih koalicijskih stranaka po dva člana.

Koalicijski partneri suglasni su da će se njihov rad temeljiti na programu Koalicijskog sporazuma, kojim se, uz ostalo, posebno uređuju pitanja uređenja unutarnje organizacije rada u županijskom Poglavarstvu i Skupštini, uz suradnju predstavnika klubova političkih stranaka.

Stranke HRAST-LIBRA i SDSS nisu potpisnici Koalicijskog sporazuma, ali ga podržavaju, kazao je Željko Malević, predsjednik županijskog Odbora SDP-a.

Dodao je da od 51 vijećnika u županijskoj Skupštini očekuje 30 glasova potpore za predloženog župana Zdravka Bosančića.

Malević je također rekao da je Koalicijskim sporazumom regulirano da "bilo koja stranka koalicije sporazum može otkazati u otkaznom roku od dva mjeseca".

Dr. Ladislav Bognar (SDP), osječko-baranjski župan, koji je ostavku na tu dužnost podnio 27. veljače, bit će član županijske Skupštine, dodao je Malević, te je napomenuo da će se "dio članova županijskog Poglavarstva profesionalizirati zbog kvalitete rada, ali uglavnom po jedan član iz svake stranke".

Na županijskoj Skupštini, 13. ožujka, na kojoj se treba izabrati novi župan i članovi Poglavarstva, može biti i drugih prijedloga za župana iz redova oporbe, istaknuto je danas.

(Hina) vs sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara