ZA OSLOBOĐENJE TALIJANKI PLAĆENO MILIJUN DOLARA

Zrakoplov s oslobođenim Talijankama Simonom Torretta i Simonom Pari sletio je u utorak navečer u zračnu luku u Rimu, gdje su ih čekale obitelji i šef vlade Silvio Berlusconi, zamjenik premijera Gianfranco Fini, gradonačelnik Rima Walter Veltroni i Francesco Rutelli, jedan od lidera oporbe. L

Oslobođene Talijanke izišle su iz zrakoplova držeći se za ruke. "Dobro smo", bila je jedina njihova izjava novinarima.

Toretta i Pari, obje stare 29 godina, su otete iz njihovog ureda u bagdadu 7. rujna, zajedno sa dvoje iračkih suradnika, koji su također oslobođeni.

Za oslobođenje dviju talijanskih humanitarnih djelatnica otetih u Iraku plaćena je otkupnina od milijun dolara, izjavio je u utorak navečer Ali Al Roz, direktor kuvajtskog lista "Al Rai Al-Aam".

Talijanski tisak je, pozivajući se na Al Roza, u utorak ujutro naveo da bi Talijanke mogle biti uskoro oslobođene u razmjenu za otkupninu od milijun dolara, od čega je polovica već bila plaćena. Podtajnik u talijanskom ministarstvu unutarnjih poslova Alfredo Mantovano rekao da "nisu popustili nikakvoj političkoj ucjeni".

Italija ima kontingent od oko 3.000 vojnika u Iraku i u više navrata ga je odbila povući unatoč prijetnjama otmičara koji su držali otete talijanske državljane.

(Hina) xtm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara