Za petnaestak dana odluka o "slučaju Kurjak"

DRŽAVNO odvjetništvo bi za petnaestak dana trebalo proučiti dokumentaciju dobivenu od Ministarstva zdravstva i odlučiti o daljnjim postupanjima u "slučaju Kurjak", potvrdio je danas glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Dokumentaciju na više od 500 stranica izradilo je posebno povjerenstvo Ministarstva zdravstva. "Nakon što proučimo materijal odlučit ćemo hoćemo li pokrenuti kazneni progon protiv ginekologa Asima Kurjaka ili ne", kazao je Bajić za Hinu.

On nije želio komentirati sadržaj izvješća, kao ni medijske tvrdnje da se Kurjaka sumnjiči za zloporabu položaja, nesavjesno liječenje, nezakonito trgovanje ljudima i porezne prekršaje.

Bajić je dometnuo da je nalaz Povjerenstva dostavljen i policiji, a da su u njemu, uz medicinske i financijske ekspertize, iznesena i stručna mišljenja o svim navodnim nezakonitostima u radu Klinike za ginekologiju i privatnih Kurjakovih klinika.

Analizu zakonitosti Kurjakova rada Ministarstvo zdravstva počelo je provoditi na zahtjev Državnog odvjetništva, nakon što su krajem siječnja od suda zatražene predistražne radnje u vezi navodnih zloporaba jajnih stanica u umjetnim oplodnjama u bolnici Sveti Duh i privatnim klinikama bivšeg predstojnika Klinike za ginekologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim za zloporabe pri umjetnim oplodnjama predistražne radnje zatražene su i u vezi smrti rodilje u Općoj bolnici Sveti Duh, te navodnih nepotrebnih operacija pregrada maternica.

Istragu Kurjakova rada od Ministarstva je početkom godine pismeno zatražila i nepotpisana "skupina liječnika", a brojne novinske stupce u to su vrijeme punile priče pacijentica, koje su Kurjaka teretile za razne nepravilnosti.

Nakon što je Državnom odvjetništvu predan izvještaj Povjerenstva ministar zdravstva Andro Vlahušić medijima je izjavio da "namjera inspekcije nije bila voditi brigu o doktoru Kurjaku, već provesti nadzor bolnica Sveti Duh i privatne klinike Moderni medicinski centar, u kojima su pronađene neke nepravilnosti".

U izvješću Državnom odvjetništvu Povjerenstvo je napravilo vrlo ozbiljnu stručnu ekspertizu onih propusta i grešaka koje su naši inspektori i stručnjaci pronašli, kazao je Vlahušić.

Dodao je da je na Državnom odvjetništvu procjena može li nalaz Povjerenstva rezultirati bilo kakvim pokretanjem postupka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara