Za pokušaj ubojstva osuđena Pakistanka koja je u zatvoru pucala po američkim agentima

Za pokušaj ubojstva osuđena Pakistanka koja je u zatvoru pucala po američkim agentima

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

AMERIČKI sud osudio je pakistansku znanstvenicu zbog pokušaja ubojstva američkih agenata dok je bila zatvorena i ispitivana u Afganistanu.

Tužitelj je tvrdio kako je znanstvenica Aafia Siddiqui uzela vojno oružje i pucala prema američkim agentima. Nitko od Amerikanaca nije ozlijeđen, ali je 37-godišnja znanstvenica ranjena. Ona je u srpnju 2008. godine uhićena u Afganistanu pod optužbom da je nosila opasne kemijske tvari i sa sobom imala zapise u kojima se spominjao napad sa mnogo žrtava u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet godina provela po tajnim američkim zatvorima

Optužena je za povezanost sa al-Qaidinim vodstvom, a udruge za ljudska prava su tvrdile da je najmanje pet godina robijala po američkim tajnim zatvorima. Sud na Manhattanu ju je osudio zbog pokušaja ubojstva, oružanog napada te korištenje i nošenje oružja. Znanstvenica je cijelo vrijeme tvrdila kako je nevina. Obrana je na sudu iznijela podatak kako ne postoji forenzički dokaz da se iz oružja, kojim je napad navodno počinjen, ikada pucalo.

Siddiqui je kazala da je bila zatočena u tajnim zatvorima gdje su se mučila čak i djeca. Nakon izricanja presude znanstvenica je viknula kako ta presuda dolazi iz Izraela, a ne iz SAD-a. Nekoliko puta je napomenula i da suđenje neće biti pošteno, ako će u poroti sjediti Židovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara