Za princa Charlesa kineski diplomati poput "groznih voštanih figura"

BRITANSKI princ Charles nalazi usred pravne bitke kojom želi onemogućiti daljnje objavljivanje sadržaja njegovih privatnih dnevnika čiji su se isječci nedavno pojavili u britanskom listu The Mail on Sunday.

Slučaj se nalazi na britanskom Visokom sudu na kojem britanski prijestolonasljednik kraljevske krune želi zaštiti svoje interese ozbiljno narušene zbog misli koju je upisao u jedan od spomenutih dnevnika u koji je, povodom predaje Hong Konga, bivše britanske kolonije, u ruke kineskim vlastima, konstatirao kako su kineski diplomati poput "groznih starih voštanih figura".

Charles je, prema objavljenom u spomenutom listu, za curenje dijelova njegovih osobnih bilježaka optužio jednu članicu svoga osoblja koja je neovlašteno kopirala dio dnevnika, dok je The Mail on Sunday optužen za kršenje prinčeve privatnosti i autorskih prava.

Sara Goodall ime je bivše djelatnice prinčevog osoblja koju se sumnjiči za davanje spornim materijala The Mail on Sundayu, a u St. James palači, u kojoj je smještena prinčevo osoblje, je radila od 1988. do prosinca 2000. godine.

Princ Charles želi i da mu list vrati kopije dnevnika koji je naslovio "Predaja Hong Konga - ili velika kineska otimačina", javljaju britanski mediji.

Pravna se bitka vodi i oko toga hoće li dio suđenja biti viđen u "četiri zida" čime se najvjerojatnije želi spriječiti javno objavljivanje spornih prinčevih riječi koje su već ionako otežale kinesko-britanske diplomatske odnose.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara