Za tvornicu VW-a borile se Srbija, Bugarska i Turska. Turska pobijedila

Za tvornicu VW-a borile se Srbija, Bugarska i Turska. Turska pobijedila
Volkswagen Ilustracija: 123rf

VOLKSWAGEN planira izgraditi tvornicu automobila u Turskoj, u kojoj će proizvoditi više brendova svojih automobila, uključujući Škodu, objavio je njemački magazin Automobilwoche, ne navodeći izvor. 

Nadzorni odbor Volkswagena donio je jučer odluku o izgradnji pogona blizu turskog grada Izmira i tamo će, kako neslužbeno prenose svjetski mediji, proizvoditi do 350.000 automobila godišnje.

Beogradski B92 podsjeća da se posljednjih nekoliko mjeseci spekuliralo kako Volkswagen pregovara s predstavnicima nekoliko država o lokaciji za izgradnju tvornice u jugoistočnoj Europi. 

Telegraf.rs ističe da su se mnogi u Srbiji nadali dolasku ovog automobilskog diva i citira predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je nedavno rekao da se Srbija pod najtežim uvjetima bori za dolazak Volkswagena s još četiri zemlje. "Ako u tome uspijemo mogu samo skinuti naočale, plakati i kazati - ja sam svoj posao obavio", rekao je Vučić.

Srpski mediji navode da je izgleda pri izboru lokacije veliku ulogu imao Katar, koji ima 17 posto udjela u Volkswagenu, a koji se na sastanku odbora zalagao za izgradnju tvornice u Turskoj.

Osim Srbije i Turske, za lokaciju nove tvornice borila se i Bugarska, a Automobilwoche piše da su u igri na koncu ostale samo Bugarska i Turska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara