Za uklanjanje bombi iz II. svjetskog rata trebat će još 200-250 godina

Gotovo 60 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata eksplozije i dim od bombi i granata zaparali su nebo uz poljsku granicu, ali je ovog puta Njemačka izvijestila svoje susjede o svojim planovima.

"Rekli smo poljskim vlastima da se ne bi uplašili da ponovno planiramo invaziju na njih", našalio se stručnjak za razminiranje Ralf Kirschnick dok je provjeravao ostatke bombi nakon izvedene kontrolirane eksplozije na njemačkoj obali rijeke Odre.

Otkad je završio Drugi svjetski rat Njemačka radi na otklanjanju zaostalih bombi i granata i dobro napreduje, ali taj bi posao mogao trajati stoljećima.

"Mislim da imamo još 200 do 250 godina posla", rekao je Kirschnick, jedan od 50 stručnjaka koji vrše kontrolirane eksplozije u Brandenburgu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta istočnonjemačka savezna pokrajina, koja okružuje Berlin, bila je jedan od dijelova Europe najteže pogođenih bombardiranjem u ratu. Američke i britanske zračne snage bacile su oko 1,5 milijuna tona bombi na nacističku Njemačku. Oko 440.000 bombi palo je na područje Berlina, od kojih pet posto, ili 22.000, nije eksplodiralo.

To nasljeđe zadaje glavobolju Brandenburgu koji nema sredstava i stoga je predložio da njemačka savezna vlada financira operaciju razminiranja.

Trenutačno savezna vlada pokriva razminiranje njemačkih minskih polja s 45 milijuna eura godišnje. Brandenburg tvrdi da će se s uključenjem savezničkih bombi račun za njihovo čišćenje udvostručiti.

U toj je državi još ostalo 400.000 hektara zemlje koju treba provjeriti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara