ZABRANA IZVOZA REYNOLDSOVA PORTRETA

Privremena zabrana stavljena je na izvoz slika umjetnika iz 18. stoljeća Sir Joshue Reynoldsa, u nadi da će njegova djela ostati u Velikoj Britaniji.

Ministrica za umjetnost Tessa Blackstone zaustavila je izlazak Reynoldsova ´Portreta Omaija´ iz zemlje dok se traži potencijalni kupac, javlja BBC.

Slika koja prikazuje polinezijskog dječaka dovedenog u Veliku Britaniju 1774. godine, prodana je na dražbi 2001. godine za 10,3 milijuna funti, postavivši time rekord za djela ovog umjetnika.

Potencijalni kupci na dražbi možda će sada morati platiti i do 12,5 milijuna funti kako bi se osigurala njezina budućnost u Velikoj Britaniji.

Trenutno je slika pohranjena u aukcijskoj kući Christie´s u Londonu. Odbor za razmatranje izvoza umjetničkih djela preporučio je da se istraže mogućnosti kako bi se slika zadržala u Britaniji, uvažavajući odluku stručnjaka.

Zabrana je stavljena zbog povijesne vrijednosti slike, koja je nastala u vrijeme velikih putovanja istraživanja i otkrivanja Australije i Azije. Još jedan razlog da se sliku zadrži u Velikoj Britaniji je velika važnost portreta za istraživanje Reynoldsovih djela i za kulturne studije općenito, a slika se smatra i jednim od Reynoldsovih najvažnijih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvoz ´Portreta Omaija´ odgođen je do 17. ožujka 2003., a preporučena cijena slike iznosi 12,5 milijuna funti. Ako postoji ozbiljna namjera za kupovinu, rok se može produžiti do 17. rujna.

Londonska galerija Tate pokušala je sliku kupiti prošle godine, ali je njezina ponuda bila odbijena. Direktor galerije Sir Nicholas Serota rekao je: ´Čvrsto vjerujemo da bi ´Portret dječaka Omaija´ trebao ostati u zemlji, i bili smo jako razočarani što nismo uspjeli doći do tog umjetničkog djela prije nego što je poslan na dražbu. Mislimo da je velika šteta da ono nije izloženo na pristupačnijoj lokaciji, tako da ljudi i institucije imaju mogućnost da vide djelo i cijene njegovu nacionalnu vrijednost´.

Dječaka Omaija otkrili su istraživači na otoku blizu Tahitija i doveli u Englesku 1774. godine, gdje ga je, zbog njegova egzotična izgleda, londonsko društvo ugošćavalo kao plemenitog divljaka.

Reynolds, koji je bio predsjednik Kraljevske akademije za umjetnost, dobio je priliku portretirati Omaija, vjerojatno zato što je bio tako poznati umjetnik. Sliku je držao u galeriji uz kuću u Londonu.

Nakon njegove smrti, sliku je kupio Frederick, peti Earl od Carlislea, Reynoldsov pokrovitelj i bliski prijatelj. Slika je 1776. postavljena u dvorcu Howard, gdje je ostala do 2001. godine.

Mnoga su Reynoldsova djela patila zbog njegovog eksperimentiranja s bitumenom i lošom restauracijom, ali Omai je ostao u izvrsnom stanju s netaknutim izvornim lakom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara