"Zabraniti kupanje homoseksualcima je kao zabraniti kupanje Srbima"

"Zabraniti kupanje homoseksualcima je kao zabraniti kupanje Srbima"

UDRUGE Iskorak i Kontra na splitskoj Rivi i poznatoj plaži Bačvice dijelili su platnene torbe s natpisom "Hepi gej holidej" i letke o pravima osoba svih manjinskih seksualnih orijentacija. Sanja Juras, koordinatorica udruge Kontra i Kristijan Grđan, koordinator udruge Iskorak, rekli su za Index da su doživjeli pozitivne reakcije dijeleći torbe i letke sa savjetima kako se ponašati kad dožive homofobni napad ili sudjeluju u incidentu takve vrste. 

Foto: RLl VijestiAkciju su proveli u Splitu jer se tamo u posljednje vrijeme dogodilo nekoliko homofobnih incidenata, od kojih je ove dvije udruge najviše naljutilo postavljanja znaka zabrane za gay parove na plaži Duilovo prije petnaest dana. Isti takav simbol su oni sada dijelili na torbama ali bez prekrižene crte.

Zabraniti kupanje homoseksualcima je kao zabraniti kupanje Srbima

"Normalno da smo revoltirani postavljanjem takvog znaka na plaži Duilovo, jer to je isto kao kad bi netko postavio znak "zabranjeno kupanje Romima" ili "zabranjeno kupanje Srbima" i da tamo stoji danima. To se nikako ne može shvatiti kao šala i mi smo podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije", rekla je za Index Sanja Juras koordinatorica udruge Kontra.

Znak je netko postavio nakon što su se kupači stalno žalili kako na plažu dolaze homoseksualci koji svoju ljubav "preotvoreno iskazuju". Također su tvrdili da je dolazilo i do scena eksplicitnog seksa, i to pred očima djece. Sporni znak ubrzo je tajanstveno nestao s vrata svlačionice gdje je bio postavljen. Iz Kontre i Iskoraka su tada rekli da su kupači trebali pozvati policiju a ne poduzimati radnje kojima se krše slobode i prava drugih.

Diskriminacija seksualnih manjina se događa jednako u cijeloj Hrvatskoj

Sanja Juras i Kristijan Grđan kažu da Split za ovu akciju nisu izabrali zato jer bi možda taj grad bio homofobičniji od drugih, nego jer se ovdje u posljednje vrijeme zaredalo nekoliko homofobnih incidenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je reći u kojem je gradu teža ili lakša situacija za homoseksualce. Diskriminacija seksualnih manjina se jednako događa diljem cijele Hrvatske. Treba imati na umu da se većina homofobnih incidenata ne prijavljuje jer se homoseksualci boje reakcije svoje okoline i jer im državne institucije svojim dosadašnjem postupanjem ne ulijevaju povjerenje u ovakvim slučajevima", rekla nam je Sanja Juras.

Iako su napadači s ovogodišnjeg zagrebačkog Gay pridea uhićeni, Sanja Juras kaže da nisu ni sada potpuno zadovoljni postupanjem policije koja po njoj nije žrtve tretirala onako kako je trebala i smatra da su napadači trebali biti optuženi za teže kažnjivo djelo.

Gay turisti ostaju nezamijećeni među ostalim turistima

Što se tiče stranih gay turista koji dolaze u Hrvatsku Sanja Juras kaže da se oni sigurno ne osjećaju najbolje kada čuju za homofobne incidente, napade i znakove zabrane kupanja za njih. Juras napominje da gay turisti dolaze u Hrvatsku kao i svi ostali turisti te se ovdje sunčaju i kupaju, te se u najvećoj mjeri niti ne zamjećuju, pa hrvatske udruge  ne mogu ni reći koliko pripadnika gay populacije dolazi na odmor na hrvatsku stranu Jadrana. Podsjetila je na slučaj od prije tri godine kada su mediji senzacionalistički pisali o homoseksualcima koji su se odmarali na Hvaru, a koji tamo zapravo dolaze dugi niz godina.

"Jednostavno, gay turiste treba tretirati kao i sve druge turiste jer i oni rade kao i svi ostali turisti, razgledaju znamenitosti, sunčaju se i kupaju", kaže Juras.

Sanja Juras i Kristijan Grđan apeliraju da policija i pravosudni organi adekvatno reagiraju na sve homofobne incidente poput znaka na plaži Duilovo i da to tretiraju kao i svaki drugi oblik diskriminacije.

Dario Markas
Foto: Index/RTL Vijesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara