Zabranjen "Nacional", distribucija "Dana", kažnjene "Novosti"

SRBIJANSKO Ministarstvo kulture zabranilo je u utorak distribuciju podgoričkog dnevnog lista "Dan" i rad beogradskog dnevnika "Nacional", te novčano kaznilo izdavača, glavnog urednika i autora teksta iz beogradskih "Večernjih novosti".

Riječ je o tekstu pod naslovom "Malo selo-veliki štakor", a kazna je izrečena zbog "afirmativnog teksta" o jednom od uhićenih vođa "Zemunskog klana", Mlađanu Mićiću zvanom Pacov, ali i naslova "Je li Legija jači od Vlade Srbije?".

Dnevnom listu "Nacional", u kojemu je 15-ak policajaca tijekom dana zaposlenima naredilo napuštanje redakcijskih prostorija, zabranjeno je izlaženje do okončanja izvanrednog stanja, javio je u utorak Radio B92.

Odluke o zabrani, kao i novčane kazne nadležnima u "Večernjim novostima", donesena je na osnovi Naredbe o izvanrednom stanju koju je 12. ožujka, istoga dana kad je ubijen srbijanski premijer Zoran Đinđić, potpisala vršiteljica dužnosti predsjednika Srbije Nataša Mićić.

Po toj Naredbi, zabranjuje se javno obavještavanje, distribucija tiska i drugih obavijesti o razlozima za proglašenje izvanrednog stanja, osim prenošenja službenih priopćenja nadležnih organa.

Ministarstvo kulture u ponedjeljak je zabranilo rad magazinu "Identitet" (čiji je neslužbeni vlasnik, navodno, Milorad Luković Legija, prvoosumnjičeni za pripremu atentata na premijera Đinđića), kao i Televiziji "Marš" u Valjevu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara