Zabranu pušenja u Sloveniji podržava čak 79 posto osoba - tamošnji ugostitelji pred propašću

Zabranu pušenja u Sloveniji podržava čak 79 posto osoba - tamošnji ugostitelji pred propašću

U SLOVENIJI se navršilo točno godinu otkada je na snagu stupila zabrana pušenja u javnim prostorima, a prema ocjenama zdravstvenih stručnjaka učinci su više nego zadovoljavajući, pišu slovenski mediji. Zakon kojim je zabranjeno uživanje duhana u ugostiteljskim objektima i javnim ustanovama stupio je na snagu 5. kolovoza 2007. godine.

Tamošnje ministarstvo zdravstva danas je objavilo rezultate istraživanja koji pokazuju da je broj odraslih osoba koje konzumiraju duhan znatno opao. Tako je pretprošlogodišnja brojka od 22 posto pušača pala na 17 posto, čemu je, osim zakona, pridonijela i polugodišnja kampanja koja je provedena pred usvajanje nove regulative, pokrenuta u cilju smanjivanja rizika od kancerogenih bolesti, kako za ovisnike tako i pasivne pušače. Prošlogodišnju zabranu pušenja podržalo je 79 posto sudionika ispitivanja.

Slovenci zabranu pušenja primjenjuju i u svojim domovima

Podatke istraživanja, u kojem je sudjelovalo tisuću osoba, objavio je i slovenski zavod za zaštitu zdravlja, a najzanimljivije je to što su Slovenci počeli zabranu počeli primjenjivati i u vlastitim domovima. Naime, čak 87 posto anketiranih izjavilo je da u svojim stanovima i kućama uopće ne upražnjavaju duhanske proizvode.

Iako su pojedini slovenski ugostitelji pokušavali pojedine odredbe zakona ukinuti ili bar suspendirati, jer im je promet zbog zabrane bitno opao, slovenska se vlada nekoliko puta oglušila na predložene izmjene. U tome je bilo najrevnije ministarstvo zdravstva, koje je poručilo kako vlast neće popustiti ma koliko god ugostitelji ustrajali u svojim namjerama jer je duhanski dim neupitno glavni uzročnik zloćudnih bolesti i bolesti dišnih puteva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamošnji ugostitelji ustraju u ukidanju zakonskih odredbi koje su za njih nepovoljne

Pa ipak, ugostitelji nastoje i dalje izazvati promjene jednogodišnje regulative, opravdavajući svoje zahtjeve statistikom koja kazuje da je već stotinjak ugostiteljskih lokala zatvoreno. Ujedno se ugroženi poduzetnici pozivaju na Njemačku u kojoj je nedavno Ustavni sud omogućio vlasnicima kafića i restorana da biraju mušterije odnosno da se opredijele želi li posluživati pušače ili nepušače, dok je opću zabranu ukinuo - proglasio ju je protuustavnom.

Poučeni tim njemačkim primjerom, slovenski ugostitelji su pokrenuli ispitivanje ustavnosti zabrane na tamošnjem ustavnom sudu, tako da sada čekaju da se njihova inicijativa konačno "popne" na dnevni red.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara