ZABRINJAVAJUĆE Američke države koje su legalizirale marihuanu zabilježile porast CHS sindroma

ZABRINJAVAJUĆE Američke države koje su legalizirale marihuanu zabilježile porast CHS sindroma

Ilustracija: FAH, Wikimedia

DUGOGODIŠNJI pušači marihuane znaju patiti od stanja koje liječnici još uvijek ne razumiju u potpunosti, a naziva se cannabinoid hyperemesis sindrom, ili CHS. Pacijenti prolaze kroz periode cikličkog povraćanja i boli u želucu te često simptome ublažavaju vrućim tuševima ili kupkama, piše Forbes.

Zanimljiv dodatak priči je to što je taj sindrom najčešći u jednoj saveznoj državi koja je nedavno legalizirala marihuanu. Liječnik Kennon Heard u svojoj studiji iz 2015. godine opisao je da nakon legalizacije medicinske marihuane 2009., cikličko povraćanje povezano s kanabisom se udvostručilo u dvije bolnice u Coloradu.

U saveznim državama gdje marihuana nije legalna, zdravstveni djelatnici možda nisu upoznati sa simptomima CHS-a te možda niti ne pitaju pacijente koriste li marihuanu.

Studija je također pokazala porast u samostalnom prijavljivanju u bolnice te da zbog toga pružatelji zdravstvene zaštite mogu već prepoznati takve pacijente. Tome je sigurno pridonijela legalizacija marihuane, jer nema osnove za prijavu korisnika.

Dugotrajno povraćanje povećava rizik od dehidracije i otkazivanja bubrega


CHS je prvi put opisan 2004. godine, u Australiji, ali još uvijek postoji malo podataka o njemu. Zbog dugotrajnog povraćanja dolazi do rizika od dehidracije i otkazivanja bubrega. Većina ljudi koji se prijave završe na infuziji te nakon nekoliko dana povraćanje prestaje. Pacijente se također šalje na ultrazvuk abdomena i CT skeniranja, kako bi se isključila mogućnost upale slijepog crijeva, smetnje u crijevima ili upalnih bolesti crijeva.

Sličan sindrom je CVS, ili sindrom cikličkog povraćanja. Ali čim pacijent kaže da se dugo tušira vrućom vodom te da koristi kanaboide, CHS je vjerojatni krivac.

Jedna teorija o CHS-u smatra da nagomilavanje toksičnih metabolita kanabisa u mozgu dovodi do smanjenja regulacije u CB1 receptoru, što onda rezultira povraćanjem.

Nova popularna teorija krivi koncentraciju kanbidiola u marihuani. Pokusi na životinjama pokazali su da kanbidiol u manjim količinama djeluje kao antiemetik, ali u većim dovodi do povraćanja.

Uz sve to, još uvijek nije poznat točan model djelovanja CHS-a. Istraživači vjeruju da marihuana konstantno hipotalamski stimulira CB1 te da se taj pritisak može smanjiti vrućim tušem. Još jedna teorija tvrdi da vrući tuševi pomažu u uklanjanju simptoma jer krv odlazi iz trbuha te se tako smiruju simptomi CHS-a.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara