zadar - dodijeljene nagrade i priznanja za zaštitu okoliša

Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja večeras je u Zadru dodijelilo nagrade i priznanja za zaštitu okoliša koja se tradicionalno dodjeljuju u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja. L

U kategoriji zaštite okoliša u zaštićenim područjima nagradu je dobio Park prirode "Kopački rit", u kategoriji općeg doprinosa zaštiti okoliša (jedinice lokalne i područne samouprave) nagradu je dobio grad Sisak.

U kategoriji općeg doprinosa zaštiti okoliša za tvrtke nagradu je dobila Hrvatska elektroprivreda (HEP), a u kategoriji općeg doprinosa zaštite okoliša za udruge nagradu je dobila zaštitarsko-ekološka organizacija Nobilis-Zeon.

U kategoriji odgoja i obrazovanja za okoliš nagradu je dobila zagrebačka tvrtka "Tectus", izdavač časopisa Ambalaža.

Priznanja su dodijeljena grupi "Sredozemna medvjedica" u kategoriji zaštite mora i priobalja (udruge).

Priznanja su u kategoriji općeg doprinosa zaštiti okoliša (pojedinci) dodijeljena Napoleonu Ančiću i Tomislavu Bartuloviću.

Priznanja su dobili i Park prirode "Papuk", ekocentar "Slani dol" (Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje), općina Hum na Sutli, Zagrebačka banka, Dalmacijacement, te osnovne škole "Nikola Tesla" i Gornje Jesenje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novčane nagrade od po četiri tisuće kuna dodijeljene su i petorici studenata za najbolje radove na temu "Zaštite okoliša", a dobili su ih Sandro Bogdanović za "Flora otoka Brusnika", Ana Kojaković za rad "Rasprostranjenost i biologija skupine Notostraca", Iva Rechner za "Prilog poznavanju i zaštiti krajobraza na otoku Krku", Vladimir Bosiljevac za "Utjecaj tankerskog prometa morem na okoliš -pravni aspekti s naglaskom na projekt DružbAdria" i Lidija Zrnčević za "Razgradnju dušikova monoksida na monolifnom katalizatoru".

Novčano je nagrađeno sedam osnovnih škola za akciju sakupljanja sekundarnih sirovina (papira, PET i aluminijske ambalaže). Najbolja osnovna škola u prikupljanju starog papira koja je nagrađena sa 30 tisuća kuna je "Cestica" iz Varaždina, 20 tisuća kuna dobila je škola Zlatar Bistrica, a deset tisuća Ferdinandovac - Pro Drenovica.

Najbolje osnovne škole u prikupljanju PET ambalaže su Zlatar Bistrica (30 tisuća kuna), "Mate Demarina - PO Ližnjan" (20 tisuća kuna) i "Petar Zrinski Čabar - PŠ Gerovo". Najbolja osnovna škola u prikupljanju aluminijske ambalaže su Klinča Sela - Donja Zdenčina.

Znak "Prijatelj okoliša" na svečanosti je dobilo pet tvrtaka: "Dorateks" - za vunene tepihe i tapiserije, "INA Maziva" - za proizvod INA BIOMA EP00, "Kuki-Pal obrt" - za proizvod ekopotpaljivač vatre i tvrtka "Majur" za obnovljeni toner kazeta.

Nagrade su uručene na svečanosti održanoj nakon sastanka ministara za zaštitu okoliša država Jadransko-jonske inicijative koji su sudjelovali na današnjem ministarskom sastanku u Zadru. Nagrađene je pozdravio hrvatski ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević te princ Albert od Monaka.

(Hina) bma sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara